Hollander Techniek werkt aan slim Unilever-gebouw

24-07-2018
Apeldoorn – Een opvallend circulair en slim centrum bouwen in Wageningen. Dat is de ambitie van Unilever met het nieuwe Global Foods Innovation Centre. Hollander Techniek is aangetrokken als W- en E-installateur voor dit inspirerende gebouw.

Van mini-fabriek tot testkeuken

In 2019 opent Unilever het Global Foods Innovation Centre op de campus van de Universiteit van Wageningen. Het gebouw bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een soort mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in middelgrote volumes plaats. Deze Pilot Plant is verbonden met de Food & Customer Experience, waar in diverse testkeukens dagelijks geëxperimenteerd wordt met ingrediënten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Medewerkers, experts, studenten en consumenten kunnen hier of in de concept store kennismaken met deze innovaties en hun bevindingen delen. Kennisuitwisseling staat in dit gebouw centraal!

Arjan Hut: In dit project kunnen we echt tot uitersten gaan.

De meest innovatieve technieken

Hollander Techniek is verantwoordelijk voor het innovatieve installatieconcept. Hierbij maken zij gebruik van technieken die nog niet veel worden toegepast. Arjan Hut is projectmanager bij Hollander Techniek en verantwoordelijk voor de installaties in het Unilevergebouw. Arjan: “In dit project kunnen we echt tot uitersten gaan. In de kantoren hebben we daarom gekozen voor flexibele indeling van de slimme klimaatplafonds. Deze brengen door straling de vereiste koeling en warmte in de ruimte. In de laboratoria pakken we het anders aan. Hier zorgen we voor een constant klimaat en luchtverversing door middel van ionisatie van de inblaaslucht. Ook worden thermografische sensoren geplaatst waarmee intelligente sturingen binnen het Gebouw Beheer Systeem mogelijk zijn. De werknemers kunnen vervolgens het binnenklimaat per ruimte regelen.”

Het werk van Hollander Techniek gaat verder dan de ruimtes in het gebouw. Onder het gehele pand wordt een parkeergarage geplaatst die moet gaan voldoen aan het ‘ESPA-Gold-keurmerk’. Voldoende verlichting en veiligheid zijn hierin leidend.

Bijdragen aan gezondheid en welzijn

Het Global Foods Innovation Centre streeft bij oplevering te voldoen aan de hoogste BREEAM-norm, te weten ‘BREEAM Outstanding’, dé norm voor duurzaamheidsprestaties. Door de innovatieve technieken en een doordachte indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt dit ‘slimme’ gebouw bij aan de gezondheid en het welzijn van zijn gebruikers.

Project Details

Gebruiker: Unilever Nederland B.V.
Locatie: Wageningen
Bruto vloeroppervlak: 40.850m²
Certificering: BREEAM Outstanding
Oplevering: 2019
Hoofdaannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo
Adviseur installaties: DWA
Adviseur constructie: Lucassen Bouwconstructies
W+E-Installateur: Hollander Techniek
Bouwmanagement: Arcadis Arnhem
Architect: Paul de Ruiter Architects Amsterdam

Arjan Hut
Vestigingsleider Almere
036-5487481 | 

Mail Arjan Hut

Deel deze pagina: