Joint Venture Robotize gericht op slimme geautomatiseerde productie

04-07-2016

Hollander Techniek  en Machinefabriek Geurtsen uit Deventer zijn een samenwerking aangegaan onder de naam Robotize – Smart poductivity’. Met deze joint venture van twee gerenommeerde specialisten is een veelzijdige organisatie ontstaan die opereert op het complexe snijvlak van engineering, fabricage, industriële automatisering en robotbesturing. De Joint venture is het antwoord op de sterk groeiende vraag naar automatisering met meer flexibiliteit en efficiency voor productieomgevingen.

Robotize staat voor slimme productiviteit. Voor vele bedrijven is de stap naar een efficiëntere en slimmere productieomgeving nog altijd groot. Er zijn vele partijen die robots leveren, maar minder partijen die helpen in de totale integratie van slimme productiemogelijkheden.

In Robotize wordt de kennis en ervaring van meer dan 500 medewerkers van twee technisch hoogwaardige partijen gebundeld. Hollander Techniek is gespecialiseerd in complexe industriële automatisering, procesoptimalisatie en robotisering. Machinefabriek Geurtsen is een moderne machinebouwer met veel ervaring in engineering en fabricage van speciale machines. “Waar we deze kennis op de juiste manier samenbrengen kunnen we maatwerk bieden om processen slimmer en flexibeler te maken. Wij bieden ‘Smart productivity’. Niet alleen maar een robot, een machine, vision of een besturingssysteem, maar een integrale verbetering van de productieomgeving, waarmee productiebedrijven steeds beter en slimmer in kunnen spelen op de ontwikkelingen in de markt. Zo zien wij bedrijven waar al wel gebruik gemaakt wordt van een verpakkingsmachine, maar waar de producten nog handmatig in worden ingelegd. Dit kunnen wij met een pick and place robot automatiseren, waarbij de terugverdientijd zeer gunstig is. Daarbij zorgen we ervoor dat deze robot integraal communiceert met het gehele productiepark. Zo is alles afgesteld op elkaar en ontstaat er slimme productie.”, stelt Robotize-salesmanager Erwin Hoeksma.

Toenemende complexiteit vergt integrale oplossingen.

Volgens Hoeksma gaan de ontwikkelingen in de industriële automatisering hard. “Slimme geautomatiseerde systemen en robots kunnen steeds ingewikkelder productiewerk snel en flexibel uitvoeren. Dat levert ongekende mogelijkheden op om efficiënter te produceren, tegen lagere kosten. Tegelijkertijd groeit de vraag vanuit de markt naar maatwerk in plaats van standaardseries. De technische voorwaarden om productieomgevingen zo efficiënt mogelijk in te richten worden complexer. Dat vergt specialisten die de kennis, ervaring en faciliteiten in huis hebben om integrale oplossingen te kunnen ontwerpen én uitvoeren.”

Ook Robots voor het MKB

Hoeksma: “Geautomatiseerde productie is niet meer exclusief voorbehouden aan de ‘grote’ industriële bedrijven. Goedkopere robots en betere vision technieken maken het ook voor het MKB interessant om hun productieomgevingen efficiënter in te richten en zo hun marktpositie te versterken. Wij analyseren niet alleen de technische mogelijkheden, maar ook de commerciële randvoorwaarden. Zo creëren we een gunstige return on investment. Meestal ligt de terugverdientijd al tussen de één en drie jaar. ”

Ambities

Achter de schermen van Robotize staan doorgewinterde professionals klaar om klanten te helpen hun productiepark klaar te maken voor de toekomst. Niet alleen met het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van complexe robotiseringsprojecten, maar ook met service en onderhoud. Hoeksma sluit af: “Met de integratie van onze kennis, ervaring, faciliteiten en organisatie verwachten we uit te groeien tot een toonaangevende robotspecialist in Nederland.”

Alles behalve nieuw

Robotica is allesbehalve nieuw voor Hollander Techniek. Al heel wat  jaren integreren wij succesvol robots in allerlei soorten en maten. Zesassige krachtpatsers, lineaire systemen en natuurlijk de populaire deltarobot voor pick & place-toepassingen. “We hebben behoorlijk wat merkonafhankelijke ervaring opgebouwd met uiteenlopende applicaties in tal van sectoren”, zegt Evert Bluemink . Hij kan het weten: als manager van de vestiging Almelo heeft hij menig robotuitdaging voor zijn kiezen gehad. Toch was de tijd rijp voor een nieuwe stap: samenwerken met een kundige machinebouwer om het totale mechatronische plaatje te kunnen bieden. En die kundige partner vond hij ‘om de hoek’ in Deventer.

Slimme productiviteitstrend

Ook Machinefabriek Geurtsen is de robot niet vreemd. In de speciaalmachinebouw duikt de robot steeds vaker op, merkt ook directeur Patrick Geurtsen. “Er is een toenemende vraag naar slimme productiviteit. Seriegroottes worden kleiner, doorlooptijden korter en dus moet de productie flexibeler. Dat betekent vaker automatisering met robots, maar ook een grotere rol voor software en connectiviteit. Vanuit deze rol kennen we Hollander Techniek goed. Wij zijn werktuigbouwers in hart en nieren, zij zijn sterk in elektronica en hard- en software integratie. Precies de ingrediënten die succesvolle robotprojecten nodig hebben. Bovendien passen we qua mentaliteit zeer goed bij elkaar. We hebben allebei een no-nonsense aanpak, willen vroeg bij de klant aan tafel zitten om de kernvraagstelling boven tafel te krijgen, gaan voor kwaliteit en zijn niet bang buiten de gebaande paden te denken. “

Meer informatie

Robotize | Erwin Hoeksma | 06 - 868 08 700 | mail

 

 

Erwin Hoeksma

Erwin Hoeksma
Sales Manager Robotize
06-86808700 | 

Mail Erwin Hoeksma

Deel deze pagina: