Project

Brink Climate Systems

Robotintegratie in een lean productieproces

Brink Climate Systems heeft de wind in de rug. De vraag naar hun actieve ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) is de afgelopen jaren flink toegenomen. Brink is ooit begonnen als trekhaakmaker maar tegenwoordig maken ze als Brink Climate Systems uitsluitend oplossingen die ervoor zorgen dat bewoners de meest excellente lucht in huis krijgen. “Voor wat betreft de ventilatietoestellen met WTW zijn dat er jaarlijks zo’n 30.000. En door een steeds betere isolatie van huizen groeit de vraag aanzienlijk”, licht Bultman de huidige stand van zaken toe.

Lean opschalen

Het is een behoorlijke transitie van 600 tot 800 toestellen naar zo’n 30.000. Hoe doet Brink dat? In eerste instantie door het continu onder de loep verbeteren en automatiseren van alle processen. Lean manufacturing dus. Als meest in het oog springende lean-voorbeeld noemt Bultman het omdraaien van het poedercoat- en het zetproces. Voorheen werd de behuizing eerst gezet en daarna gepoedercoat. Door op zoek te gaan naar een flexibele coating werd het mogelijk rechte platen te coaten en deze zonder beschadigingen te zetten, wat een enorme ruimtebesparing opleverde.

Proactieve robotaanbieding

“Met het omdraaien van het coat- en zetproces, de komst van een aantal nieuwe producten en de toenemende aantallen, hadden we dringend behoefte aan een nieuwe automatische zetbank”, vervolgt Bultman. De robotaanvraag belandde op het bordje van Erwin Hoeksma, Sales Manager bij Robotize. “Als gezamenlijke dochter van Geurtsen en Hollander Techniek, lag het voor de hand dat wij de engineering, bouw en integratie in de productie voor onze rekening zouden nemen”, licht hij het omvangrijke vervolgtraject toe. “Wat minder voor de hand lag, maar in de praktijk wel vaker gebeurt, is dat de scope tijdens het proces veranderde.” Als één van de voorbeelden noemt Erwin het besluit om naast de U-shape – één van de te zetten behuizingsdelen van de Flair– ook de L-shape met de robot te gaan maken. Dat scheelde een aanzienlijk aantal handelingen, wat de productie zowel efficiënter als ergonomischer maakte. Er hoefde bijvoorbeeld niet meer 80 keer per dag boven de macht getild te worden. Bovendien liep de robotontwikkeling deels parallel aan de productontwikkeling van de nieuwe Flair-lijn, zodat er ook met een ‘design for manufacturing’-bril nog eens goed naar het productontwerp kon worden gekeken. Zo konden twee achterdelen tot één deel worden gecombineerd, waardoor er minder handelingen in het voortraject nodig waren en de robot bovendien minder stilstand had.

Projectinformatie

Opdrachtgever
Brink Climate Systems
Oplevering
2019
Locatie
Staphorst

Pakken, positioneren, zetten en samenstellen

Bart Krieger vertelt als technisch projectleider hoe het productieproces er binnen de robotcel uitziet: “Het begint vaak met de invoer. In dit geval zijn dat de karren waarop de verschillende te zetten platen staan. De karren zijn voorzien van contactsensoren, zodat we zeker weten dat er een kar op de juiste plaatst staat. Vervolgens bekijkt een camera of de juiste platen op de karren staan, pakt de robot – een Kuka KR60-3 – een plaat op en wordt deze op de duizendste millimeter nauwkeurig gepositioneerd. Dit heb je nodig om op de tiende millimeter nauwkeurig te kunnen zetten. Vervolgens gaat de plaat de zetbank in, waarbij de robot de plaat continu vasthoudt zodat de referentie niet verloren gaat. Dat betekent dat de plaat niet in één keer doorgevoerd kan worden, maar moet worden teruggehaald en omgedraaid. Per zetvorm neemt de gehele cyclus van het oppakken, zetten en afleggen van één plaat minder dan drie minuten in beslag.

Uitdagende grijppatronen

Waren er naast de zeer nauwkeurige positionering nog andere uitdagingen in dit project? “Meer dan genoeg”, glimlacht Bart. “Maar de grootste zaten hem in de grijper. We wilden niet telkens van grijper wisselen, dus moest hij geschikt zijn voor alle platen en alle handelingen. Lastig enerzijds omdat de platen verschillende gatenpatronen hebben. De platen zijn bovendien dun, groot en alles behalve stijf, dus zeer beweeglijk, helemaal wanneer de snelheden omhoog gaan. Voldoende grip is dus geboden. Ook was het een uitdaging de aanvullende functies in de grijper te integreren. Denk aan de camera voor plaatidentificatie maar zeker aan de ‘uittrek armen ’, die nodig zijn om de beide ‘benen’ van de U-shape uiteen te trekken, om hem over de L-shape heen te kunnen plaatsen.”

Nabije toekomst

Is Brink met haar eerste robot multifunctionele grijper helemaal klaar voor toekomstige productieplannen? Waarschijnlijk niet. Want hoewel de cel pas enkele maanden in gebruik is, komen de capaciteitsgrenzen nu al in zicht. Feit is dat de eerste robot naar meer smaakt!

Robotize

Robotize is een system integrator welke integrale turn-key robotoplossingen aanbiedt. Als Joint Venture van Machinefabriek Geurtsen en Hollander Techniek hebben wij meer dan 130 jaar technische ervaring. Onze medewerkers en de passie voor het vak vormen onze grootste kracht. De combinatie van kennis, ervaring en expertise biedt ons de mogelijkheid een breed scala aan oplossingen te bieden.

Jacco Roelofs | Hollander Techniek

Jacco Roelofs

Accountmanager industrie

Wilt u meer weten over oplossingen op het gebied van industriële automatisering, smart industry of robotisering? Dan bent u bij Jacco Roelofs aan het juiste adres. Met zijn jarenlange ervaring en prachtige projecten op zijn naam weet hij u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Relevante projecten

AFP | Hollander Techniek

Apeldoorn Flexible Packaging

Maakindustrie

Nieuwe Automated Guided Vehicle’s, een nieuw Manufacturing Execution System en een Fleet Management Systeem voor Apeldoorn Flexible Packaging. Een groot project met veel impact op het gehele proces.

Bosch Thermotechniek | Hollander Techniek

Bosch Thermotechniek

Industrieel vastgoedMaakindustrie

Het complex van Bosch Thermotechniek werd opgedeeld in twee afzonderlijke gebouwen. Om dit te realiseren moest een splitsing van de elektrotechnische installaties op middenspannings- en laagspanningsniveau plaats vinden.

Loparex | Hollander Techniek

Loparex

Maakindustrie

Vanuit Loparex werd de behoefte uitgesproken aan een betrouwbare partij die hen over de hele breedte kon voorzien en ondersteunen. Hollander Techniek heeft als eerste opdracht de CM4 – coating machine 4 – onder handen worden genomen en inmiddels is Hollander Techniek nog steeds verbonden aan Loparex.