Project

Apeldoorn Flexible Packaging

Nieuw MES om stijging productiecapaciteit in goede banen te leiden

Het Apeldoornse bedrijf AFP, Apeldoorn Flexible Packaging, ontwikkelt en produceert dagelijks flexibele verpakkingsmaterialen en folies met behulp van geavanceerde technologie. Het belangrijkste voor AFP is vooruitstrevend zijn en blijven ontwikkelen op het gebied van product en proces. In 2017 ontstond het voornemen om de productiecapaciteit uit te breiden door het plaatsen van een nieuwe productiemachine. Al snel werd duidelijk dat dit één van de grootste en technisch uitdagende projecten van AFP werd. Want naast meer productie en hierdoor een stijging van het interne transport, werd dit moment gelijk aangegrepen om het productieproces op diverse gebieden te automatiseren. Aan Hollander Techniek de ingewikkelde taak om die automatisering in goede banen te leiden en alle besturingssystemen naadloos met elkaar te laten samenwerken.

Moderne Automated Guided Vehicle’s

De nieuwe machine levert AFP meer productie op, wat er automatisch toe leidt dat er meer intern transport plaatsvindt. De bestaande Automated Guided Vehicle’s (AGV’s), de zelfgestuurde palletwagens die het interne transport autonoom verzorgen, konden in de nieuwe situatie niet optimaal functioneren en moesten vervangen worden. De nieuwe, moderne AGV’s zijn van het merk Rocla. Deze werken heel nauwkeurig doordat ze rijden op laser navigatie. Op commando halen de palletwagens de producten op en verplaatsen ze naar de plek van bestemming.

Nieuwe schakel: het MES

De nieuwe productiemachine en AVG’s vroegen om aanpassingen in het besturingssysteem. Maar aangezien de grote omvang van dit project, is er gelijk gekeken naar welke verbeteringen in het algehele besturingssysteem van AFP nog meer nodig zijn. Hollander Techniek is met deze uitdaging aan de slag gegaan en heeft een MES (Manufacturing Execution System) geïntroduceerd. Het nieuwe MES is de schakel tussen het ERP-systeem van AFP en de onderliggende PLC-systemen. Hiermee vormt het MES het platform waarin alle bedrijfsprocessen samenkomen, zoals de orders, toewijzingen en procesdata. Het MES houdt met een tracking en tracing functionaliteit alle informatie van pallets, producten en hun locatie real-time bij. Bovendien zijn dankzij het MES zoveel mogelijk processen geautomatiseerd, zoals diverse administratieve taken, en werken systemen foutloos met elkaar samen. Dit komt allemaal de productiecapaciteit ten goede en zorgt tegelijk voor een papierloze informatiestroom.

Projectinformatie

Opdrachtgever
Apeldoorn Flexible Packaging
Locatie
Apeldoorn
Oplevering
2018
Expertises

Groot project met veel impact op het gehele proces

In het nieuwe MES is een Fleet Management Systeem geïntegreerd om de aansturing van de nieuwe AGV’s te verzorgen. Het registreert alle interacties tussen de palletwagens, commando’s en alarmeringen. Specifieke gegevens over de producten, zoals gewicht, bestemming, maar ook werkorders, productie runs en de planning worden continue gesynchroniseerd. Het systeem werkt heel nauwkeurig, maar gaat er onverwachts toch iets mis? Dan is dat altijd te achterhalen. Door het introduceren van het MES met geïntegreerd Fleet Management Systeem wordt het interne transport efficiënter ingeregeld en kan de stijging in de productiecapaciteit goed verwerkt worden.

Van MPI en Profibus naar Profinet

Naast het introduceren van het MES heeft Hollander Techniek aanpassingen aan het PLC netwerk uitgevoerd. Het oorspronkelijke netwerk dateerde uit 1998, maakte gebruik van MPI en Profibus en was mede door de technische eisen en gewenste betrouwbaarheid aan vernieuwing toe. Alle oorspronkelijke bekabeling is verwijderd en vervangen door een Profinet netwerk. Profinet biedt onder andere ondersteuning voor het ethernet TCP/IP. Hiermee is het industriële netwerk flexibel, breed inzetbaar en geschikt voor hoge snelheden over lange afstanden. Het netwerk is daarnaast schaalbaar, stabiel en uiterst nauwkeurig.

Zo min mogelijk productieverlies

Een flinke uitdaging was dit project zeker. Om alle aanpassingen uit te kunnen voeren werd de productie stilgelegd. Dit moest beperkt blijven tot een minimum om productieverlies tegen te gaan. In het voortraject is daarom alles tot in detail uitgewerkt en voorbereid; onderzoek, ontwerp, enginering en testen. Pas toen alles tot in de puntjes was uitgedacht is de ombouw gepland. Alle betrokken partijen hebben zich goed voorbereid en gehouden aan de strakke planning. Binnen dit project werkte Hollander Techniek nauw samen met AGV leverancier Rocla en met diverse teams van AFP. Door goed overleg kon er snel en nauwkeurig gewerkt worden.

Wist u dat...

…alle aanpassingen in dit project binnen twee weken zijn gerealiseerd. Hierdoor is het productieverlies tot een minimum beperkt.

“Zo’n groot project met zo veel impact op het gehele proces heb ik nog nooit mee gemaakt. Daarom was het heel fijn dat Hollander Techniek het project stap voor stap aanpakte en alles goed documenteerde. Zowel gedurende het uitgebreide voortraject als tijdens de ombouw. Ze hielden ons continue op de hoogte. Er zijn dan ook vele gesprekken gevoerd met verschillende engineers van Hollander. Er werd altijd goed naar onze wensen geluisterd en alles werd vastgelegd. Zo heeft Hollander, in overleg met onze ICT mannen, de termen en data die wij gebruiken overgenomen en verwerkt in het nieuwe MES. Nu alles in bedrijf is biedt Hollander ook de nazorg. Met het servicecontract dat we hebben kunnen we altijd bellen als er iets is.”

Peter Bredenhoff, Project en Maintenance Engineer bij AFP

Jacco Roelofs | Hollander Techniek

Jacco Roelofs

Accountmanager industrie

Wilt u meer weten over oplossingen op het gebied van industriële automatisering, smart industry of robotisering? Dan bent u bij Jacco Roelofs aan het juiste adres. Met zijn jarenlange ervaring en prachtige projecten op zijn naam weet hij u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Meer projecten

Ben & Jerry's - referentie | Hollander Techniek

Ben & Jerry’s

MaakindustrieFoodindustrie

Recent heeft Hollander Techniek de verdelers vervangen bij ijsfabrikant Ben & Jerry's. Continuïteit en snelheid was hierbij belangrijk, de fabriek moest natuurlijk wel blijven draaien.

Royal Vaassen Flexible Packaging | Hollander Techniek

Royal Vaassen Flexible Packaging

Maakindustrie

Robotize, een jointventure van Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen, realiseerde een robot met als taak het palletiseren van rollen voor Royal Vaassen Flexible Packaging (RVFP).

Intratuin | Hollander Techniek

Intratuin

Retail

Voor de Intratuin in Deventer, Almelo, Apeldoorn en Lochem heeft Hollander Techniek een nieuw toegangscontrole- en beveiligingssysteem mogen installeren.