Project

Regeltechniek Hermann Wesselink College

Installaties communiceren automatisch dankzij regeltechniek

De technische installaties van het Hermann Wesselink College draaien vanaf november 2020 op de automatische piloot. De voordelen? De centrale verwarming hoeft niet meer handmatig bediend te worden en de verlichting gaat aan als de aanwezigheidssensor wordt geactiveerd. Dit alles is mogelijk gemaakt door de nieuwe regeltechniek van Hollander Techniek. Extra voordeel: door efficiënt inregelen van de installaties wordt al snel bespaard op energie en kosten.

Meet- en regeltechniek is de techniek die alle installaties, zoals centrale verwarming, verlichting, zonwering en ventilatie, automatisch aanstuurt. Dit gebeurt aan de hand van vooraf ingestelde signalen. Denk aan een bepaalde temperatuur of luchtvochtigheid. Regeltechniek heeft, zeker voor een school als het Hermann Wesselink College, veel voordelen. Als eerste zit er geen extra bediening meer op de wand. Dus strakke muren en er kan geen ongewenst gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld de lichtschakelaars. Bovendien komt er geen mens meer aan te pas en worden bepaalde functies automatisch geactiveerd. Een ander voordeel is dat je beter inzicht hebt in de prestaties van de technische installaties. Waarom is dat noodzakelijk? Daar heeft Patrick Leerkes, Engineer bij Hollander Techniek, het antwoord op: “In één oogopslag kun je het energieverbruik van de technische installaties zien. Bijvoorbeeld van het ventilatiesysteem. Staat het systeem aan op een moment dat er geen mensen binnen zijn? Dan is dat zonde. Doordat je inzicht hebt in alle installaties kun je ze ook optimaal inregelen. En dat levert al snel een energiebesparing op van 20 tot 30%.”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Cedergroep
Gebruiker
Hermann Wesselink College
Oplevering
December 2020

Goed geregeld!

Nog een paar voorbeelden hoe installaties kunnen samenwerken:

  • De zonwering gaat automatisch naar beneden als de zon op de ramen staat.
  • De lampen gaan aan zodra het inbraaksysteem afgaat in de nacht.
  • De verlichting gaat aan bij het signaleren van beweging in een ruimte, tenzij de zon voldoende licht geeft.
  • De ventilatievoud, hoeveel keer per uur de ruimte van verse lucht wordt voorzien, wordt geregeld op basis van onder andere de gemeten CO2

Foutloos testen dankzij nieuwe techniek: roomboxen

De samenwerking tussen de installaties en systemen moet foutloos zijn. Patrick: “Ik verwacht geen fouten bij het testen. Dat komt doordat we van tevoren alles tot in het kleinste detail uitzoeken en omdat we gebruiken maken van roomboxen. Deze techniek is vrij nieuw. De boxen zijn stekkerbaar en worden eerst bij ons op de zaak gemaakt en tot op de stekkerverbinding getest. Dat betekent dat de testfase al achter de rug is voordat ze achter het plafond weggewerkt worden. Dat betekent niet dat de testperiode kleiner wordt, want we dubbelchecken alles. Elke schakelaar, sensor en aansturing wordt gecheckt. In een database worden alle testen bijgehouden en één voor één afgevinkt. Vandaar dat de testperiode net zo lang duurt en even belangrijk is als het installeren zelf.”

Zo efficiënt mogelijk bekabelen

Patrick: “De grootste uitdaging bij het HWC zat hem vooral in de hoeveelheid onderdelen, de positionering van de technische installaties en hoe we dat zo dicht mogelijk bij de roomboxen konden krijgen. In samenwerking met SMT Bouw hebben we het installatieontwerp vormgegeven en alle onderdelen erin verwerkt. Het was voor onze engineers een uitdaging om de positie van de roomboxen in het BIM te bepalen en voor de opdracht voor de monteurs was: zo efficiënt mogelijk bekabelen. En dat is gelukt! De roomboxen zijn netjes weggewerkt en worden getest, zodat de installaties van het Hermann Wesselink College foutloos op de automatische piloot kunnen draaien.”

De roombox

Voorheen werden de onderdelen van regeltechniek los van elkaar bekabeld en aangesloten. Het gevolg was veel montage-uren op de bouw en mogelijke aansluitfouten. In samenwerking met Belimo, Priva en WAGO heeft Hollander Techniek hier een oplossing voor ontwikkeld: een roombox. Hier passen alle Priva naregelcomponenten in. Onze afdeling paneelbouw bedraadt vervolgens de naregelcomponenten naar de WAGO-connectoren. Daarna plaatsen we het in de box. Belimo levert alle regelafsluiters, vlinderkleppen, drukonafhankelijke kogelkranen, temperatuur en CO2 kanaalsensoren en druksensoren just-in-time en volledig customized aan. Dit is inclusief een kabel en voorzien van WAGO-stekkers, waarna zij plug-and-play met de connectoren van de box gekoppeld kunnen worden. De stekkers kunnen op slechts één manier worden aangesloten, waardoor faalkosten én montagetijden flink gereduceerd worden.

"Doordat je inzicht hebt in alle installaties kun je zo ook optimaal inregelen. En dat levert al snel een energiebesparing op van 20 tot 30%”

Patrick Leerkes, Engineer bij Hollander Techniek

Bjorn Vijge | Hollander Techniek

Bjorn Vijge

Senior calculator WTB

Wilt u meer weten over oplossingen op het gebied van gebouwbeheersystemen en meet- en regeltechniek? Dan bent u bij Bjorn Vijge aan het juiste adres. Bjorn werkt al 22 jaar bij Hollander Techniek en heeft prachtige projecten op zijn naam staan. Hij weet u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Relevante projecten

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College

OnderwijsKantoren en gebouwen

Een nieuwe school die klaar is voor de toekomst’, zo luidde de wens van het Hermann Wesselink College (HWC). Hollander Techniek was in dit UAV-GC traject verantwoordelijk voor alle technische installaties. Van ontwerp tot nazorg.

A Roland Holst College uitgelicht

A. Roland Holst College

Onderwijs

Het A. Roland Holst College is gevestigd in een mooi monumentaal pand, waar helaas het binnenklimaat niet optimaal was. Ter verbetering van het binnenklimaat heeft Hollander Techniek het schoolgebouw mogen voorzien van onder andere een ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit, conform de Frisse Scholen, kan garanderen.

Zwembadtechniek Zwembad Het Wedde | Hollander Techniek

Zwembad Het Wedde

Zwembaden

In de onderhoudsweken van zwembad Het Wedde werden niet alleen de standaard werkzaamheden uitgevoerd. De wens was om het zwembad efficiënter te beheren. Aan Hollander Techniek de taak om dit te realiseren met behulp van slimme aanpassingen aan de zwembadinstallaties.