Project

Interface

Praktische handvatten voor producent Interface

Machineveiligheid is letterlijk van levensbelang als het gaat om veilig werken met machinale arbeidsmiddelen. Met machines kunnen immers ongelukken gebeuren met ernstige gevolgen. Kennis van actuele regelgeving, Europese richtlijnen en geharmoniseerde Europese normen is één. Het aanbrengen van beveiligingsvoorzieningen is twee. Dit werkt het best met praktische handvatten. Hollander Techniek heeft Interface – een internationale producent van design tapijttegels – hulp geboden en als meedenkende kennispartner praktische oplossingen aangedragen op het gebied van machineveiligheid.

Machineveiligheid is meer dan voldoen aan de vastgestelde wettelijke verplichtingen. Naast het op orde hebben van documentatie, zijn ook CE-markeringen, Europese Regelgevingen zoals 2006/42/EG, certificeringen en dergelijke richtlijnen rondom het werken met industriële machines van belang. Zo moeten industriële machines (arbeidsmiddelen) altijd voldoen aan het Arbeidsomstandighedenbesluit hoofdstuk 7 (Richtlijn Arbeidsmiddelen 2009/104/EG). Het verstrekken van veilige arbeidsmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en het inperken van risico’s tijdens een werkproces is een verantwoordelijkheid van de werkgever. Operators moeten een machine veilig kunnen bedienen met behulp van persoonlijke beschermingsmiddelen en een veilig werkproces. Zowel de werkgever als de werknemer spelen dus een belangrijke rol.

Praktische oplossingen

Interface is wereldwijd de grootste producent van commerciële tapijttegels. Bij de milieubewuste ontwikkeling van deze designtegels, wordt een groot aantal machines gebruikt. Machineveiligheid is zodoende ook hier een belangrijk onderwerp. Bij de verbetering van machineveiligheid heeft Interface aan ESV Technisch Adviesbureau en Hollander Techniek gevraagd om praktisch mee te denken over oplossingen. Door het plaatsen van hekken met veiligheidsschakelaars voor toegangsaanvraag, het softwarematig terug kunnen draaien van de machinesnelheid en het installeren van toegangscontroles is de machineveiligheid van twee productielijnen bij Interface aanzienlijk verbeterd. Door het inrichten van een veiligheidsschil om de bestaande productielijn, konden de aanpassingen worden uitgevoerd tijdens het lopende productieproces. De daadwerkelijke implementatie werd uitgevoerd op een zaterdag en is in één dag gerealiseerd. Deze praktische en betrokken oplossingen zijn in nauwe samenspraak met de klant van begin tot eind uitgewerkt.

Wat zegt Interface zelf?

Frank van den Berg, Engineer Elektro en Industriële Besturingen bij Interface, licht toe: “Al sinds 1973 maken wij topsegment tapijttegels en inmiddels zijn wij wereldwijd toonaangevend op dit vakgebied. De machines waarmee wij deze tegels ontwikkelen, zijn deels ook al zo oud. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Naast het feit dat regelgeving rondom machineveiligheid door de jaren heen flink is gewijzigd, wilden wij hier zelf ook al actie op ondernemen. We zochten naar een flexibele partner die kwaliteit net zo belangrijk vindt als wij, om zo samen een oplossing van hoog niveau neer te zetten. Hollander Techniek dacht echt met ons mee. Inmiddels zijn twee van de vijf productielijnen qua machineveiligheid volgens de normen ingericht. Voor de resterende lijnen, komt Hollander Techniek zeker weer in beeld.”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Interface
Oplevering
2016
Locatie
Scherpenzeel

''We zochten naar een flexibele partner die kwaliteit net zo belangrijk vindt als wij, om zo samen een oplossing van hoog niveau neer te zetten. Hollander Techniek dacht echt met ons mee. Inmiddels zijn twee van de vijf productielijnen qua machineveiligheid volgens de normen ingericht. Voor de resterende lijnen, komt Hollander Techniek zeker weer in beeld.”

Frank van den Berg, Engineer Elektro en Industriële Besturingen bij Interface

Jacco Roelofs | Hollander Techniek

Jacco Roelofs

Accountmanager industrie

Wilt u meer weten over oplossingen op het gebied van industriële automatisering, smart industry of robotisering? Dan bent u bij Jacco Roelofs aan het juiste adres. Met zijn jarenlange ervaring en prachtige projecten op zijn naam weet hij u als geen ander te voorzien van het juiste advies.

Relevante projecten

AFP | Hollander Techniek

Apeldoorn Flexible Packaging

Maakindustrie

Nieuwe Automated Guided Vehicle’s, een nieuw Manufacturing Execution System en een Fleet Management Systeem voor Apeldoorn Flexible Packaging. Een groot project met veel impact op het gehele proces.

Royal Vaassen Flexible Packaging | Hollander Techniek

Royal Vaassen Flexible Packaging

Maakindustrie

Robotize, een jointventure van Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen, realiseerde een robot met als taak het palletiseren van rollen voor Royal Vaassen Flexible Packaging (RVFP).

ESA | Hollander Techniek

ESA B.V.

Foodindustrie

Hollander Techniek voert voor vleesverwerker ESA al jarenlang vele multidisciplinaire technische deelprojecten uit. Van het installeren van overzichtcamera's tot het realiseren van middenspanningsinstallaties.