Project

Leerplein 055

Alle 19 brandmeldinstallaties weer up-to-date

Wanneer alle leerlingen en docenten genieten van een welverdiende vakantie zorgt Alexander van Buuren, Monteur in Opleiding (MIO) bij Hollander Techniek, dat alle belangrijke werkzaamheden aan de brandmeld- en ontruimingsinstallaties worden uitgevoerd. Alexander: “In zes weken tijd hebben we heel veel werk verricht. Dat het project net in de bouwvak van vorig jaar viel vond ik niet zo erg. Hierdoor heb ik juist later in het jaar iets meer vrije tijd!”

Brandmeld- en ontruimingsinstallaties vernieuwd en verbeterd

Onder begeleiding van Facillicom, de beheerder van de schoolgebouwen van onderwijsorganisatie Leerplein055, heeft Hollander Techniek in de schoolvakantie van 2019 op 19 locaties de brandmeld- en ontruimingsinstallaties vervangen of aangepast. Aangezien er nu scherpere eisen gesteld worden is het dus belangrijk om te toetsen of het huidige systeem voldoet aan de nieuwe eisen. Arjan Penning, Engineer Beveiligingstechniek bij Hollander Techniek, legt uit hoe de start van dit project in zijn werk ging: “Als eerste hebben we de 19 locaties bezocht en een nulmeting bij alle installaties uitgevoerd. Hierbij hebben we gekeken naar de huidige staat en welke aanpassingen noodzakelijk zijn om de installaties weer certificatiewaardig te maken. Daarvoor hebben we onder andere de complete bekabelingsroutes gecheckt en overal het functiebehoud gecontroleerd. Bovendien hebben we gekeken of er voldoende signaalgevers zijn en of de meldingen goed doorgezet worden naar een particuliere alarmcentrale (PAC). De ene installatie had een kleine aanpassing nodig om te voldoen aan de certificeringseisen NEN2535 en NEN2575. De ander moest in zijn geheel vervangen worden. Alle 19 scholen zijn up-to-date gebracht en voldoen aan de laatste eisen.”

Strakke planning en lege scholen

Werken in de bouwvak heeft een aantal voordelen, maar ook een paar uitdagingen. Arjan: “Doordat de werkzaamheden aan de brandmeld- en ontruimingsinstallaties in schoolgebouwen vallen onder hinderlijke werkzaamheden moeten ze uitgevoerd worden wanneer er geen lessen zijn. Vandaar dat dit project in de zomervakantie is opgepakt. Met een team monteurs, die zo flexibel waren om hiervoor hun vakantie te verschuiven, hebben we in korte tijd dit grote project uitgevoerd. Planning technisch was het nog wel een uitdaging. Veel leveranciers en monteurs hebben vakantie en we moesten toch zorgen dat de beveiligingsmonteur met de juiste kennis op de juiste plek (binnen het schoolgebouw) was. Aan de andere kant was het grote voordeel dat een leeg schoolgebouw alle ruimte geeft om de werkzaamheden uit te voeren en de installaties uitgebreid te testen.”

Projectinformatie

Markt
Opdrachtgever
Facilicom
Oplevering
2019

Monteur in opleiding: bouwen aan je praktijk ervaring

Alexander is één van de monteurs die de zomervakantie heeft doorgewerkt. Hij is Monteur in Opleiding, maar behalve dat hij nog één dag in de week naar school gaat verschilt zijn dag weinig ten opzichte van andere monteurs. Zo begint ook hij zijn dag met een bakje koffie. Alexander: “Iedere ochtend nemen we tijdens de eerste koffie de planning van de dag door. We bespreken met elkaar wat er gedaan moet worden en verdelen de taken. Om 7.00 uur gaan we dan aan het werk. Ieder op een eigen locatie, maar ook vaak samen op één locatie. Doordat dit project bij Leerplein055 op meerdere locaties plaatsvond moesten we af en toe pendelen tussen scholen, om materiaal te brengen of werkzaamheden uit te voeren.” Alle MIO’s bij Hollander Techniek worden intern opgeleid bij het eigen opleidingscentrum onderWERKwijs. Ze krijgen één dag (afhankelijk van de opleiding) theorieles en de rest van de dagen werken ze in de praktijk. Alexander: “Ik ben bijna drie jaar werkzaam voor Hollander Techniek. Ik wilde heel graag hier mijn opleiding tot monteur gaan volgen, omdat ik tijdens mijn stage al had ervaren wat een mooi familiebedrijf het is. Inmiddels heb ik niveau 3 afgerond en ben ik in februari begonnen met niveau 4. Door de combinatie werken-leren bouw ik aan mijn praktijkervaring, krijg ik de kans om mee te werken aan projecten zoals Leerplein055, maar groei ik ook in kennis van de theorie.”

Opleiding Beveiligingstechniek

Wil jij net als Alexander beveiligingsmonteur bij Hollander Techniek worden? Dan is dit je kans! Wij hebben een éénjarige opleiding beveiligingstechniek ontwikkeld waarbij je vooral leert door te werken. Je komt alleen af en toe terug naar onze praktijkschool onderWERKwijs in Apeldoorn om je certificaten te halen. Klik hier voor meer informatie of het aanvragen van een kennismakingsgesprek.

“In samenwerking met Hollander Techniek en het bevoegd gezag, de gemeente Apeldoorn en brandweer, is een nieuw programma van eisen (PvE’s) opgesteld. Hiermee kunnen we voldoen aan de laatst geldende regelgeving rondom brandveiligheid. Volgens die vastgestelde PvE’s zijn de brandmeld- en ontruimingsinstallaties van de scholen gemoderniseerd en uitgebreid. Dankzij de aanpassingen zijn de scholen voor minimaal de komende tien jaar voorzien van een veilig en goed te onderhouden systeem, dat bovendien zeer gebruikszeker is.”

Willie van Keulen, Technisch Manager Vastgoed bij Facilicom

Patrick van Berkum | Beveiligingtechniek

Patrick van Berkum

Adviseur beveiligingstechniek

Wilt u meer weten over onze beveiligingsoplossingen? Neem dan direct contact op met Patrick van Berkum. Patrick heeft in de afgelopen jaren al veel beveiligingsprojecten met succes afgerond. Hij denkt graag met u mee!

Relevante projecten

A Roland Holst College uitgelicht

A. Roland Holst College

Onderwijs

Het A. Roland Holst College is gevestigd in een mooi monumentaal pand, waar helaas het binnenklimaat niet optimaal was. Ter verbetering van het binnenklimaat heeft Hollander Techniek het schoolgebouw mogen voorzien van onder andere een ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit, conform de Frisse Scholen, kan garanderen.

Intratuin | Hollander Techniek

Intratuin

Retail

Voor de Intratuin in Deventer, Almelo, Apeldoorn en Lochem heeft Hollander Techniek een nieuw toegangscontrole- en beveiligingssysteem mogen installeren.

Vve Welgelegen - referentie | Hollander Techniek

Vve Welgelegen

Kantoren en gebouwen

Uit een inspectierapport bleek dat de brandmeldinstallatie van de garage niet meer voldeed aan de normen van nu. De brandmeldinstallatie is vervangen en de garageboxen zijn één voor één voorzien van nieuwe brandmelders.