Project

Vve Welgelegen

Geen vals brandalarm meer in parkeergarage van VvE Welgelegen

Onder het appartementencomplex aan de Baron Sloetkade in Apeldoorn bevindt zich een grote parkeergarage met afgesloten garageboxen. Uit een inspectierapport bleek dat de brandmeldinstallatie van de garage niet meer voldeed aan de normen van nu. In samenwerking met de VvE heeft Hollander Techniek de brandmeldinstallatie vervangen en de garageboxen één voor één voorzien van nieuwe brandmelders.

Thermische brandmelders voor minder vals alarm

De oude brandmeldcentrale in de parkeergarage was ‘end of live’. Dit betekent dat er onder andere geen onderdelen meer leverbaar waren. Hierdoor was de klant genoodzaakt om de gehele brandmeldcentrale te vervangen. Daarnaast bleken de garageboxen niet voorzien van de juiste brandmelders om de veiligheid optimaal te kunnen garanderen. Daarom zijn in totaal 92 garageboxen voorzien van nieuwe thermische brandmelders. Frans Lieferink, Projectleider Beveiligingstechniek bij Hollander Techniek: “De keuze voor thermische brandmelders was vastgelegd in een Programma van Eisen (PVE). In dit document staan alle eisen waaraan een brandmeldinstallatie moet voldoen. Een thermische brandmelder werkt in een parkeergarage een stuk nauwkeuriger dan een ‘gewone’ rookmelder. Een thermische brandmelder detecteert namelijk warmte in plaats van de rook en gaat af wanneer de melder een snelle temperatuurstijging constateert. Ze zijn daarom ideaal voor ruimtes zoals parkeergarages. In dit soort afgesloten ruimtes kunnen dampen, stof en gassen van bijvoorbeeld auto’s er namelijk voor zorgen dat de ‘gewone’ rookmelder een vals alarm slaat.”

Goede afstemming met bewoners zorgde voor vlot verloop

De garageboxen zijn eigendom van de bewoners en zonder toestemming en begeleiding kan een monteur niet zomaar de box in. Frans: “Vooraf hebben we samen met de VvE een planning opgesteld waarin staat op welke dag we toegang hebben tot welke box. De VvE heeft er vervolgens voor gezorgd dat er per groep garageboxen één contactpersoon aanwezig was die ons toegang verschafte en toezicht hield. Er was gelukkig een goede afstemming met de bewoners en daardoor liepen de werkzaamheden volgens planning.”

Brandproef in afgesloten garagebox

Nadat de nieuwe brandmelders geïnstalleerd zijn is het hele brandmeldsysteem getest. Dit gebeurde onder het toeziend oog van de opdrachtgever, bouw- en woningtoezicht van de gemeente Apeldoorn en het inspectiebureau. Frans: “De brandproef bestond uit het in brand steken van een bak met brandspiritus in een afgesloten garagebox. De test werd goed in de gaten gehouden door een volledig uitgeruste brandweerman. Binnen twee minuten sloegen de thermische brandmelders, geheel volgens de normen, aan. Proef geslaagd!”

Jaarlijks testen van alle brandmelders en sturingen

Middels het onderhoudscontract blijft Hollander Techniek betrokken bij de brandmeldinstallatie. Ieder jaar worden alle brandmelders en de brandmeldcentrale getest en gecontroleerd. Daarnaast worden alle sturingen getest. Bijvoorbeeld de aansturingen van de rook- en warmteafvoer installaties, het dichtsturen van de branddeuren, het ontgrendelen van de vluchtdeuren en het open sturen van de toegangsdeur voor de brandweer. Ook de noodstroomvoorziening wordt nagemeten en getest. Dit gebeurt allemaal aan de hand van de PVE. Naderhand wordt een rapport opgesteld waar alle onderhoudspunten in worden gemeld. Zo kunnen we de brandveiligheid van de parkeergarage inclusief alle garageboxen blijven garanderen.

Projectinformatie

Opdrachtgever
Vve Welgelegen
Locatie
Apeldoorn
Oplevering
2020

“Vooraf hebben we samen met de VvE een planning opgesteld waarin staat op welke dag we toegang hebben tot welke box. De VvE heeft er vervolgens voor gezorgd dat er per groep garageboxen één contactpersoon aanwezig was die ons toegang verschafte en toezicht hield. Er was gelukkig een goede afstemming met de bewoners en daardoor liepen de werkzaamheden volgens planning.”

Frans Lieferink, Projectleider Beveiligingstechniek bij Hollander Techniek

Patrick van Berkum | Beveiligingtechniek

Patrick van Berkum

Adviseur beveiligingstechniek

Wilt u meer weten over onze beveiligingsoplossingen? Neem dan direct contact op met Patrick van Berkum. Patrick heeft in de afgelopen jaren al veel beveiligingsprojecten met succes afgerond. Hij denkt graag met u mee!

Meer projecten

Intratuin | Hollander Techniek

Intratuin

Retail

Voor de Intratuin in Deventer, Almelo, Apeldoorn en Lochem heeft Hollander Techniek een nieuw toegangscontrole- en beveiligingssysteem mogen installeren.

Habeco - referentie | Hollander Techniek

Habeco

Kantoren en gebouwen

Waarom een gehele installatie vervangen als er onderdelen nog goed zijn? Dat is precies de vraag die Hollander Techniek zichzelf stelde bij de ombouw van de klimaatinstallaties van Habeco. De ombouw van de luchtbehandelingskast functioneerde nog prima, maar het ‘hart’ van de installatie was wel toe aan vervanging.

Ben & Jerry's - referentie | Hollander Techniek

Ben & Jerry’s

MaakindustrieFoodindustrie

Recent heeft Hollander Techniek de verdelers vervangen bij ijsfabrikant Ben & Jerry's. Continuïteit en snelheid was hierbij belangrijk, de fabriek moest natuurlijk wel blijven draaien.