Upgrade verlichting en (data)installatie in zalen en algemene ruimtes
Digitalisering, meer vraag naar privacy en meer aandacht voor slachtofferzorg: belangrijke ontwikkelingen die ten grondslag lagen aan de renovatie van de openbare ruimte van het Paleis van Justitie in Arnhem. Als onderaannemer van Giesbers Servicebouw werkte Hollander Techniek aan dit mooie moderniseringsproject, waarbij we verantwoordelijk waren voor het vervangen van de (nood)verlichting en de aanpassingen in de (data)installatie.
Verlichting en (data)installatie
De hoofdtaak voor Hollander Techniek was het vervangen van verlichting. “Alle verlichting is gemoderniseerd naar LED. Hiermee is niet alleen een frisse uitstraling gerealiseerd, maar is ook een duurzame keuze gemaakt. De uitstraling was een belangrijk uitgangspunt, daarbij hebben we zoveel mogelijk met een circulaire gedachte gewerkt. De bestaande bekabeling is, daar waar het kon, bijvoorbeeld zoveel mogelijk hergebruikt”, vult Bastian Hoonhorst aan. Bastian was als adviseur utiliteit betrokken bij het project. Naast verlichtingsaanpassingen was Hollander Techniek verantwoordelijk voor de bekabeling van de audio, video, narrowcasting en nieuwe data aansluitpunten voor algemeen gebruik.
Het centrale aanspreekpunt
Een nauwe samenwerking met alle andere partijen is altijd van groot belang, maar binnen dit project absoluut essentieel vertelt Bastian: “We hadden voor iedere zittingszaal zes tot acht weken de tijd. Binnen die tijd moest alles gerealiseerd zijn. We zijn het gewend om een centraal aanspreekpunt te zijn binnen projecten, dat was nu ook het geval voor alles op elektrotechnisch gebied. Voor de meubelmaker was het bijvoorbeeld van belang te weten wat qua elektrotechniek in het meubilair moest komen. Ook met de partij die verantwoordelijk was voor audio en video werd veel geschakeld. Niets nieuws, maar de tijdsdruk was hoog waardoor afstemming en efficiënt werken nog belangrijker waren.”
Noodzakelijke modernisering
“De zalen waren gewoon op”, vertelt Jaap van ’t Hul, beheerder en adviseur huisvesting bij het Paleis van Justitie. “We hebben dringende wensen voor verbouw of nieuwbouw van al onze werkruimtes. Als overbrugging was het echt nodig om een aantal zaken in de zittingszalen te moderniseren. Aangepaste digitalisering in de zittingszalen was bijvoorbeeld echt noodzakelijk. Net als speciale ruimtes voor slachtoffers om meer aandacht te kunnen besteden aan slachtofferzorg. Nu de aanpassingen zijn gedaan, zien we nog duidelijker alle gebreken in de rest van het gebouw.”
De renovatie van een rijksmonument
Naast het feit dat er gewerkt werd met strakke deadlines (in verband met geplande zittingen), was er nog een uitdaging. Het Paleis van Justitie Arnhem is gevestigd in een rijksmonument. “Dit betekende in de praktijk dat we te maken hadden met diverse keuringscommissies. De renovatie stond onder toezicht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Monumentencommissie van de gemeente Arnhem en het Atelier van de Rijksbouwmeester. We maakten proefopstellingen die eerst door de commissies goedgekeurd moesten worden alvorens we konden starten met de werkzaamheden. Dit was sterk van invloed op de planning”, aldus Harry Diks, projectleider voor uitvoering van het gehele project.
Het behoud van monumentale waarden en digitalisering die hoort bij deze tijd heeft geresulteerd in een mooi samenspel van materialen, authentieke elementen en moderne oplossingen. “Het gebouw is in 1963 in gebruik genomen en heeft sinds 31 juli 2015 een monumentale status. De rechtspraak anno nu is anders dan in 1963”, legt Jaap uit. “Je kunt de technische ontwikkelingen niet negeren die er sindsdien zijn geweest. Denk aan een goede geluidsinstallatie, passende schermen, mogelijkheden voor online zittingen, streaming, et cetera. Het eindresultaat mag zeker gezien worden! Voor de komende jaren zijn we weer up-to-date. De rechtbank voldoet weer aan de gevraagde functionaliteiten wat betreft slachtofferzorg en digitalisering.”