Project

Q-Park Oostenburg

Werken aan de groenste parkeergarage van Amsterdam

Een jaar nadat de eerste heipalen de grond in gingen is op 13 februari 2020 de parkeergarage aan de Van Reedestraat in Amsterdam Oostenburg opgeleverd. De nieuwste Q-Park locatie is de ‘groenste’ van Amsterdam. Een dak vol zonnepanelen zorgt ervoor dat er genoeg energie wordt opgewekt om energieneutraal te zijn én dat er 15 elektrische auto’s tegelijk opgeladen kunnen worden.

Q-Park Oostenburg bestaat uit zeventien niveaus uitgevoerd als split levels, waarvan drie niveaus zich ondergronds bevinden. In totaal heeft de parkeergarage 704 parkeerplaatsen. Dit project is een samenwerking van bouwer en ontwikkelaar Ten Brinke, investeerder Hollande Immo Group en Q-Park. Hollander Techniek was als onderaannemer verantwoordelijk voor de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige werkzaamheden. Tim van Stipriaan, Adviseur Utiliteit bij Hollander Techniek: “Als totaalinstallateur weten we dat de technische oplossingen efficiënt met elkaar moeten samenwerken. Daarom plannen en werken wij van te voren alles tot in de puntjes uit.”

Flexibele opslag en een praktische fiets

De grootste uitdaging van dit project waren de vele niveaus. Tim: “Met zeventien bouwlagen leg je behoorlijk wat wandel-kilometers af. Daarom hebben we in het kader van efficiënter werken gekozen voor een flexibele opslag van materialen. We hadden een gesloten aanhanger in plaats van een container op de bouwplaats. En om de kleine materialen naar boven en naar beneden te vervoeren hadden we een praktische fiets. Heel handig en aan beweging geen gebrek!”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Ten Brinke Bouw
Gebruiker
Q-Park
Oplevering
2020
Locatie
Amsterdam

Energie neutrale parkeergarage

De stempel ‘groenste’ parkeergarage van Amsterdam krijg je niet zomaar. Wander Toering, Bouwprojectmanager bij Q-Park,: “Wij zijn groot voorstander van energieneutraal exploiteren, maar dat is soms best een uitdaging. Installaties als ventilatoren, verlichting en de liften vragen samen nog veel stroom, ondanks dat ze in de loop der jaren steeds zuiniger zijn geworden. Aan de andere kant heeft een parkeergarage meestal een enorm dak. Daarom is er hier voor gekozen om 719 zonnepanelen op het dak te leggen. Hiermee wekt de garage voldoende energie op om volledig energieneutraal te zijn. De resterende stroom wordt gebruikt om laadpalen te voorzien van stroom. In totaal kunnen 15 auto’s tegelijk opgeladen worden en kunnen ze direct profiteren van de groene stroom.” Naast de zonnepanelen is er ook gekozen voor LED verlichting, een energiezuinig liftsysteem en is de rest van het dakoppervlak bekleed met sedumplanten (vetplanten die erg geschikt zijn voor een groen dak) voor een duurzame waterberging.

Veilig parkeren

Net als alle andere locaties van Q-Park moet iedereen bij Oostenburg zorgeloos kunnen parkeren. Op advies van bouw- en installatietechnisch adviseur Nieman heeft Hollander Techniek onder andere voldoende verlichting in en rondom de parkeergarage aangebracht. Daarnaast is in de garage een brandmeld- en ontruimingsinstallatie en een watermist-installatie aangebracht.

Samenwerken met een bekende installateur

Wander: “Bij de bouw zijn veel verschillende partijen betrokken geweest. Iedereen met hun eigen kennis en expertise, maar gelukkig verliep de samenwerking heel soepel. Daarnaast is het fijn om met een (voor ons bekende) installateur – Hollander Techniek – te werken. Het communiceert makkelijker en als er een probleem of uitdaging zich voordoet, weet ik dat het snel uitgezocht en opgelost wordt. De parkeergarage is inmiddels geopend voor iedereen en de eerste reacties zijn positief! Ik ben ongelofelijk trots dat we de ‘groenste’ parkeergarage van Amsterdam gebouwd hebben. En we zijn nu alweer bezig met de volgende energiezuinige parkeergarage.”

Wist u dat...

Er 719 zonnepanelen op het dak liggen! Hiermee wekt de garage voldoende energie op om volledig energieneutraal te zijn. De resterende stroom wordt gebruikt om laadpalen te voorzien van stroom. In totaal kunnen 15 auto’s tegelijk opgeladen worden en kunnen ze direct profiteren van de groene stroom. Naast zonnepanelen is er ook gekozen voor LED verlichting, een energiezuinig liftsysteem en de rest van het dakoppervlak is bekleed met sedumplanten (vetplanten die erg geschikt zijn voor een groen dak) voor een duurzame waterberging. Deze Q-Park locatie is de ‘groenste’ van Amsterdam.

Dit project in cijfers

170
niveaus
7190
zonnepanelen
7040
parkeerplaatsen
150
laadmogelijkheden

''Het is fijn om met een (voor ons bekende) installateur - Hollander Techniek - te werken. Het communiceert makkelijker en als er een probleem of uitdaging zich voordoet, weet ik dat het snel uitgezocht en opgelost wordt.''

Wander Toering, Bouwprojectmanager bij Q-Park

Bastian Hoonhorst | Hollander Techniek

Bastian Hoonhorst

Adviseur Utiliteit

Wilt u meer weten over de projecten en expertises in de markt kantoren en gebouwen? Dan moet u bij Bastian zijn. Bastian heeft ruime ervaring in de vastgoed en weet zo precies wat de beste oplossing is.

Relevante projecten

Unilever Parkeergarage | Hollander Techniek

Unilever | Parkeergarage

Kantoren en gebouwen

De parkeergarage van het slimme, duurzame en innovatieve Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen biedt 533 parkeerplaatsen. Door Hollander Techniek zijn 63 EVBOx BusinessLine-laadpalen geïmplementeerd, waardoor 124 parkeerplaatsen een laadmogelijkheid van 11 kW voor de elektrische auto’s biedt.

Regeltechniek | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | Regeltechniek

OnderwijsKantoren en gebouwen

De technische installaties van het Hermann Wesselink College draaien op de automatische piloot dankzij een slim stukje meet- en regeltechniek.

Habeco - referentie | Hollander Techniek

Habeco

Kantoren en gebouwen

Waarom een gehele installatie vervangen als er onderdelen nog goed zijn? Dat is precies de vraag die Hollander Techniek zichzelf stelde bij de ombouw van de klimaatinstallaties van Habeco. De ombouw van de luchtbehandelingskast functioneerde nog prima, maar het ‘hart’ van de installatie was wel toe aan vervanging.