Project

Sportcomplex Olympiakwartier

Een prettig binnenklimaat

Naast het Topsportcentrum van Almere moest een nieuw sportcomplex verrijzen. Dit complex biedt onderdak aan een gemeentelijk zwembad, een sporthal voor scholen en verenigingen, een dojo en omringende zalen. De sporthal staat als het ware op het zwembad. En dat levert een technisch uitdaging op voor de luchtkwaliteit.

Het zwembad is een zogenaamd 2521 Gewoon Zwemmen bad. Dit is een concept van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), waarbij het gaat om een efficiënte exploitatie. De naam 2521 staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed. In het 2521-bad zijn geen bubbelbaden, sauna’s of glijbanen te vinden.

Energiebesparing en een constant binnenklimaat

Het binnenklimaat in een sportcomplex is lastig te beheersen. Zeker als er binnen één gebouw meerdere activiteiten tegelijk plaatsvinden. De luchtbehandeling van het Indoorsportcomplex Olympiakwartier wordt aangestuurd door het regelsysteem BaOpt. Het moet een energiebesparing van 25 procent opleveren. Naast deze energiebesparing genieten de sporters van een binnenklimaat dat overal hetzelfde is. De werktuigbouwkundige en regeltechnische werkzaamheden zijn in handen van Hollander Techniek.

BaOpt

Het regelsysteem BaOpt vormt het hart van de luchtbehandeling. BaOpt is een systeem dat werkt met het drukverschil van de verschillende luchtlagen. Conventionele luchtbehandeling wekt een gerichte stroming op. De toegevoerde lucht mengt dan langzaam met de aanwezige lucht. BaOpt daarentegen wekt een ongerichte stroming op. Hierbij wordt de toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte snel gemengd. De hele ruimte heeft dezelfde kwaliteit en luchttemperatuur. Hierdoor zijn er geen gerichte luchtstromingen meer. Tocht en koudeval langs ramen behoren tot het verleden. Voor het zwembad levert het een extra energiebesparing op van zo’n 25 à 30 procent, want er wordt naar behoefte geventileerd en als het ware een deken van lucht over het zwembadwater gelegd. Dit werkt isolerend.

Energieverbruik verder omlaag

Voor Anko Kuyt (Gemeente Almere) is dit project vooral bijzonder vanwege deze regeltechniek (BaOpt). ‘Wij zetten als gemeente in op energieneutraal in 2022. Dat is een ambitieuze doelstelling en alle stappen helpen hierbij. We gaan in een later stadium ook zonnepanelen op het dak leggen, om het energieverbruik van het sportcomplex nog verder te verlagen. Maar een klimaatneutraal gebouw zal het niet worden. Ik ben al heel erg blij dat dit zwembad veel minder energie zal verbruiken dan het huidige gemeente bad.’

Projectinformatie

Markt
Opdrachtgever
Gemeente Almere
Gebruiker
Sportcomplex Olympiakwartier
Oplevering
2016
Locatie
Almere
Bastian Hoonhorst | Hollander Techniek

Bastian Hoonhorst

Adviseur

Wilt u meer weten over de projecten en expertises in de markt kantoren en gebouwen? Dan moet u bij Bastian zijn. Bastian heeft ruime ervaring in de vastgoed en weet zo precies wat de beste oplossing is.

Relevante projecten

Zwembad Bun Urk | Hollander Techniek

Zwembad ‘t Bun

Zwembaden

De uitgebreide verbouwing en nieuwbouw van zwembad 't Bun op Urk moest resulteren in een nieuw wedstrijdbad, een gerenoveerd doelgroepenbad met glijbaan (50 meter) en extra kleedruimte.

Zwembadtechniek Zwembad Het Wedde | Hollander Techniek

Zwembad Het Wedde

Zwembaden

In de onderhoudsweken van zwembad Het Wedde werden niet alleen de standaard werkzaamheden uitgevoerd. De wens was om het zwembad efficiënter te beheren. Aan Hollander Techniek de taak om dit te realiseren met behulp van slimme aanpassingen aan de zwembadinstallaties.

WTB Hermann Wesseling College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College | WTB

OnderwijsKantoren en gebouwen

Voor het Hermann Wesselink College (HWC) zijn alle werktuigbouwkundige installaties van te voren tot in detail vastgelegd. Alle normen en eisen werden meegenomen in het ontwerp. Hollander Techniek was net als voor de elektrotechnische installaties ook verantwoordelijk voor alle WTB-installaties.