Project

Unilever | BREEAM-certificaat

Samen met Unilever naar OUTSTANDING BREEAM-certificaat

Eén van de grootste wensen van Unilever voor het nieuwe Global Foods Innovation Centre in Wageningen: één van de meest duurzame gebouwen ter wereld worden. Het behalen van een BREEAM-certificaat met het predicaat ‘Outstanding’ is een onmisbaar onderdeel in het realiseren van deze wens. Om het certificaat te behalen moet aan een flink aantal voorwaarden worden voldaan. Een uitdaging die wij graag aan gaan!

Hét keurmerk voor duurzaamheid

BREEAM is hét keurmerk om gebouwen te beoordelen op duurzaamheid. BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’. Het is geïntroduceerd door een Engelse onderzoeksinstantie. De Dutch Green Building Council heeft de richtlijnen geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt en is dan ook verantwoordelijk voor het BREEAM-proces in Nederland. Arjan Hut, Tendermanager bij Hollander Techniek vertelt over BREEAM: ‘‘Een gebouw met BREEAM-NL certificaat is optimaal gericht op de productiviteit en de gezondheid van de gebruikers van het gebouw. Daarnaast is het gebouw ook voorbereid op de toekomst, bijvoorbeeld doordat het flexibel in te delen is.’’

Scoren op duurzaamheid

Om het BREEAM Outstanding certificaat te behalen moet tenminste een score van 85% behaald worden in zowel de ontwerpfase (tijdelijk certificaat) als de opleverfase (definitief certificaat). Punten worden behaald aan de hand van negen duurzaamheidscategorieën die elk een verschillende weging hebben:

  • management (12%)
  • gezondheid (15%)
  • energie (19%)
  • transport (8%)
  • water (6%)
  • materialen (12,5%)
  • afval (7,5%)
  • landgebruik & ecologie (10%)
  • vervuiling (10%)

Per categorie zijn onderwerpen (credits) vastgesteld waaraan doelstellingen en criteria gekoppeld zijn. Wanneer aantoonbaar aan de criteria is voldaan, worden punten toegekend.

Projectinformatie

Gebruiker
Unilever Nederland B.V.
Locatie
Wageningen
Certificering
BREEAM Outstanding
Oplevering
2019
Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Hengelo

Hollander Techniek en BREEAM

Een project waarin gestreefd wordt naar BREEAM Outstanding was voor Hollander Techniek een interessante uitdaging. Naast het voldoen aan bovenstaande categorieën is het voor het behalen van het certificaat ook verplicht om ten minste twee nieuwe innovaties toe te passen in het gebouw. De door Hollander Techniek geplaatste installatie van thermografische sensoren en een systeem voor ionisatie van de lucht leveren hier een bijdrage aan.

Projectleiders Arjan Hut en Herman Kolkman hebben een tweedaagse cursus gevolgd en mogen zich nu ‘BREEAM-NL expert’ noemen. Eveneens een voorwaarde om het certificaat te kunnen behalen. Stap één is gezet; in augustus 2018 ontving Unilever het BREEAM Outstanding certificaat voor de ontwerpfase. Samen met alle partners wordt nu hard toegewerkt naar het gewenste resultaat: het BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat.

 

Benieuwd wat wij voor uw project kunnen betekenen? Neem contact op met Herman Kolkman

 

BREAAM-NL Outstanding oplevercertificaat

Naar verwachting wordt het BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat eind 2021 behaald. Er lijkt veel tijd te zitten tussen het behalen van het ontwerpcertificaat en oplevercertificaat, maar hier is een logische verklaring voor. Tijdens het eerste jaar na oplevering moeten zowel de gebruiker van het pand als de bouwkundige aspecten voldoen aan verschillende eisen.

Momenteel lopen er nog metingen die moeten laten zien dat o.a. de technische installaties aan de juiste voorwaarden voldoen. Wanneer deze gegevens zijn aangeleverd én zijn goedgekeurd, wordt het BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat toegekend.

Dit project in cijfers

10
BREEAM-certificering
250%
% verlaging in energieverbruik
>400K
M2 bruto vloeroppervlak
L1008431 2

Gerard Eendebak

Contractmanager

Wilt u meer weten over cleanrooms? Of over service, onderhoud of technisch beheer van uw vastgoed? Neem dan direct contact op met Gerard Eendebak. Gerard is al bijna 12 jaar werkzaam bij Hollander Techniek. Hij weet altijd een passende oplossing aan te bieden.

Relevante projecten

Mooie projecten | Hollander Techniek

Unilever | Thermografische Sensoren

Kantoren en gebouwen

Het Unilever Global Foods Innovation Center in Wageningen staat bol van de innovaties. Eén van die innovaties is een ‘Thermografisch multi-sensor systeem’. Hollander Techniek installeerde dit innovatieve systeem dat gekenmerkt werd als innovatie door de Dutch Green Building Council.

Unilever Regeltechniek | Hollander Techniek

Unilever | Regeltechniek

Kantoren en gebouwen

Het Global Foods Innovation Center van Unilever in Wageningen moest een opvallend circulair, duurzaam en slim gebouw worden. Hollander Techniek heeft meet- en regeltechniek toegepast om alle installaties efficiënt te laten draaien en goed met elkaar te laten samenwerken.

Unilever Parkeergarage | Hollander Techniek

Unilever | Parkeergarage

Kantoren en gebouwen

De parkeergarage van het slimme, duurzame en innovatieve Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen biedt 533 parkeerplaatsen. Door Hollander Techniek zijn 63 EVBOx BusinessLine-laadpalen geïmplementeerd, waardoor 124 parkeerplaatsen een laadmogelijkheid van 11 kW voor de elektrische auto’s biedt.