Project

Unilever | Thermografische Sensoren

Slimme thermografische sensoren

Het Unilever Global Foods Innovation Center in Wageningen staat bol van de innovaties. Eén van die innovaties is een ‘Thermografisch multi-sensor systeem’. Slimme sensoren die continu de temperatuur en activiteit in een ruimte meten en daarop anticiperen. Innovatief voor het gebouw, maar het biedt voor de medewerkers vooral een comfortabele werkplek.

Technologische vooruitgang

Het thermografisch multi-sensor systeem is een belangrijke stap voorwaarts binnen de sensortechnologie. Zoals de naam multi-sensor al doet vermoeden hebben de sensoren meerdere sensoren in één, bijvoorbeeld een co2- en luchtvochtigheidssensor. De multi-sensoren bij Unilever kunnen bovendien de temperatuur meten aan de hand van infraroodstraling. De nieuwe sensoren meten continue op meerdere plekken in de ruimte, terwijl traditionele systemen zich slechts concentreren op één plek. Daarnaast staan de sensoren direct in verbinding met het gebouwbeheersysteem en alle gebouwgebonden installaties. Dus wordt er in een ruimte een te lage temperatuur gemeten? Dan zal er direct een seintje naar de verwarmingsinstallatie gestuurd om de temperatuur voor die ruimte te verhogen.

Anticiperen op het aantal personen in een ruimte

Het belangrijkste van de multi-sensoren is dat ze de aanwezigheid in een ruimte meten en daarop de verlichting of temperatuur van een ruimte op aanpassen. Is er niemand in de ruimte aanwezig? Dan zal de temperatuur lager zijn en de verlichting uit. Zijn er heel veel mensen in een ruimte? Dan zal het klimaatsysteem daarop anticiperen en meer frisse lucht toe te voegen. Dankzij het multi-sensoren systeem en de bijpassende software is het mogelijk om diverse ruimten afzonderlijk aan te sturen. Dat is handig voor ruimtes zoals het lab. Deze heeft namelijk andere thermografische kenmerken dan bijvoorbeeld de kantoren. Dankzij de geïnstalleerde software is dat eenvoudig in te stellen.

Projectinformatie

Gebruiker
Unilever Nederland B.V.
Locatie
Wageningen
Certificering
BREEAM Outstanding
Oplevering
2019
Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Hengelo

Het gebouw wordt ‘slimmer’

Dankzij dit innovatieve systeem is het mogelijk om alle besturingssystemen en installaties in een gebouw automatisch op elkaar af te stemmen. Denk daarbij aan de volgende toepassingen en voordelen:

  • Beperken energieverlies – door automatisch openen of sluiten van ramen.
  • Monitoren van de bezetting – herkenning van mensen als warme-bron in een gebouw.
  • Detecteren van warmtebronnen – bijvoorbeeld bij zonlicht op een gevel waardoor zonnescherm wordt geactiveerd.
  • Prettig werkklimaat – eenvoudiger achterhalen van de oorzaak van klachten van gebruikers over het klimaat.
  • Data-verzameling – data verzamelen waarmee bijvoorbeeld schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden kunnen worden ingepland.

Voorwaarde voor de BREEAM-certificering outstanding

Het multi-sensor systeem is inmiddels geïnstalleerd in het Unilever gebouw. Het was één van de twee innovatieve technieken, dat nodig is om het gewenste BREEAM-outstanding certificaat te halen, die in het gebouw zijn toegepast. Het Dutch Green Building Council (netwerkorganisatie voor duurzaam bouwen en vastgoed) heeft het sensoren systeem officieel als ‘innovatie’ gekenmerkt. Hiermee is het BREEAM-certificaat outstanding behaald.

Wist u dat...

het Unilever Global Foods Innovation Centre in Wageningen in Londen twee prestigieuze BREEAM Awards – de internationale prijs voor duurzaam bouwen – in de wacht heeft gesleept? Naast de Global Design Award in de categorie Commercial Projects ontving Unilever ook de Global Public Award, gekozen door het publiek.

Het innovatieve en duurzame project van Unilever en Dura Vermeer is door een deskundige jury gekozen uit wereldwijde projecten die allen uitblinken in duurzaamheidsprestatie en innovatie en zijn gecertificeerd met het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in de wereld: BREEAM.

Dit project in cijfers

250%
verlaging in energieverbruik
>400K
M2 bruto vloeroppervlak
5330
parkeerplaatsen

“Aan het thermografisch multi-sensor systeem hebben we met een groot team van Hollander Techniek gewerkt. Dit soort technische innovaties hebben veel aantrekkingskracht op onze mensen. Het gehele team wordt uitgedaagd om de functionele eisen en mogelijkheden op de juiste wijze te vertalen naar deze nieuwe techniek. Een nauwgezette samenwerking tussen de verschillende teams is hiervoor cruciaal.”

Herman Kolkman, Projectmanager werktuigbouwkundige installaties bij Hollander Techniek

L1008431 2

Gerard Eendebak

Contractmanager

Wilt u meer weten over cleanrooms? Of over service, onderhoud of technisch beheer van uw vastgoed? Neem dan direct contact op met Gerard Eendebak. Gerard is al bijna 12 jaar werkzaam bij Hollander Techniek. Hij weet altijd een passende oplossing aan te bieden.

Meer projecten

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College

OnderwijsKantoren en gebouwen

Een nieuwe school die klaar is voor de toekomst’, zo luidde de wens van het Hermann Wesselink College (HWC). Hollander Techniek was in dit UAV-GC traject verantwoordelijk voor alle technische installaties. Van ontwerp tot nazorg.

Habeco - referentie | Hollander Techniek

Habeco

Kantoren en gebouwen

Waarom een gehele installatie vervangen als er onderdelen nog goed zijn? Dat is precies de vraag die Hollander Techniek zichzelf stelde bij de ombouw van de klimaatinstallaties van Habeco. De ombouw van de luchtbehandelingskast functioneerde nog prima, maar het ‘hart’ van de installatie was wel toe aan vervanging.

Van Merkensteijn uitgelicht

Van Merksteijn

Industrieel vastgoed

Van Merksteijn renoveerde een bestaande hal om een nieuwe tweede poedercoatlijn te kunnen plaatsen. Aan Hollander Techniek de taak om voor deze productielijn alle elektrotechnische - en werktuigbouwkundige werkzaamheden te realiseren.