Project

Van Merksteijn

Uitdagende hal renovatie voor een extra productielijn

Het familiebedrijf Van Merksteijn International is al meer dan 70 jaar actief in de staalindustrie. Voor klanten over de hele wereld produceert het bedrijf dagelijks wapeningsproducten, hekwerkpanelen en verzinkt draad in eigen fabriek. Al sinds 2013 is Hollander Techniek verbonden aan Van Merksteijn. Wat begon met kleine elektrotechnische werkzaamheden groeide uit tot een groot renovatieproject in 2019. Tijdens deze renovatie werd fabriekshal 6 volledig gestript om daar een nieuwe tweede poedercoatlijn te kunnen plaatsen. Aan Hollander Techniek de taak om voor deze productielijn alle elektrotechnische – en werktuigbouwkundige werkzaamheden te realiseren.

Voor dit omvangrijke project met werkzaamheden op twee disciplines hebben projectleiders Marcel Pieper (W-werkzaamheden) en Jeroen Herms (E-werkzaamheden) met hun teams in een korte doorlooptijd enorm veel werk verricht. Marcel: “De opdrachtgever wilde een installatie van kwaliteit, maar ook één die er strak en sexy uitziet. Met deze wensen en het streven om de productielijn zo snel mogelijk in bedrijf te stellen, zijn we aan de slag gegaan. Ik zag een mooie samenwerking tussen alle partijen. Er was veel samenspraak en alle neuzen stonden dezelfde kant op. Ondanks dat het project een flinke planningsuitdaging was, is het binnen drie maanden gelukt om een gelikt eindresultaat neer te zetten. Ook de opdrachtgever is er zeer tevreden mee. Daar mogen we best trots op zijn!”

Niet zo maar een verwarmingsinstallatie

Om de procesbaden van de nieuwe productielijn te verwarmen en de procesruimte vorstvrij te houden is een solide verwarmingsinstallatie nodig. Bij het uitdenken van de installatie moest rekening gehouden worden met het totale gas- en verwarmingsvermogen. “Wij hebben gekozen voor een nieuwe cv installatie met de ketel Remeha 610 van totaal 900kW. De gehele verwarmingsinstallatie is in een hiervoor speciaal gebouwde stookruimte geplaatst zodat het voldoet aan de wettelijke voorschriften”, vertelt Marcel. Vervolgens diende zich weer een uitdaging aan: het huidige gasleidingnetwerk kon de nieuwe hoeveelheid gas niet aan. Marcel: “Tijdens het engineeren van de W-installatie kwamen onze engineers erachter dat het huidige gasleidingnet die naar de fabriek liep niet geschikt was voor het totale gasvermogen dat nodig is voor de nieuwe situatie. Een nieuwe grondleiding werd binnen de deadline aangelegd door een andere partij. Vervolgens werd de verwarmingsinstallatie gerealiseerd om de ovens, coatingsbaden en heaters in bedrijf te stellen.”

Projectinformatie

Opdrachtgever
Van Merksteijn
Locatie
Almelo
Oplevering
2019

Van oogdouches tot speciale voedingen

Dat Hollander Techniek veel kennis en ervaring heeft met meerdere technische disciplines kwam goed van pas tijdens dit project. Zo heeft Hollander Techniek ook de proces- en tapwaterinstallatie gerealiseerd. Er zijn oog- en nooddouches, watertappunten en procesleidingen aangelegd om de productielijn te voorzien van water. Projectleider Jeroen Herms was verantwoordelijk voor alle elektrotechnische voorzieningen die nodig waren voor de nieuwe productielijn. Jeroen: “We hebben veel verschillende elektrotechnische werkzaamheden uitgevoerd, zowel in het bestaande deel van fabriekshal 6 als in de waterbehandelingsruimte in de nieuw gerealiseerde uitbreiding. Hierbij kun je denken aan verdelers, aansluitpunten, wandcontactdozen voor toestellen en algemeen gebruik, specifieke voedingen voor de poedercoatlijn en kabelgoot trace’s. Daarnaast hebben we een nieuw glasvezelnetwerk in de hal aangelegd, met daarbij behorend de patchkasten en de benodigde actieve apparatuur.”

Centraal noodverlichtingssysteem

Jeroen vertelt verder: “Tevens hebben wij ervoor gezorgd dat de nieuwe productielijn nauwlettend in de gaten wordt gehouden middels camera’s. Deze hebben we toegevoegd aan het algemene camerasysteem van Van Merksteijn die wij reeds hadden geïnstalleerd. Daarnaast zijn uiteraard alle ruimtes voorzien van verlichting middels lichtlijnen en is er een nieuw centraal noodverlichtingssysteem gemonteerd. Er is gekozen voor het toepassen van een centraal noodverlichtingssysteem, waarbij het centrale hart van dit systeem in de laagspanningsverdeelruimte van de hal is geplaatst. Het grote voordeel van dit systeem is dat er door middel van de centrale unit continu wordt gecontroleerd of het gehele systeem naar behoren functioneert. Eventuele storingen of foutmeldingen worden gerapporteerd en kunnen hierdoor doelgericht worden aangepakt. Bovendien bevindt het centrale accupakket zich ook op deze plek en hoeft er in de hal boven de machines nagenoeg geen onderhoud aan de armaturen te worden gepleegd.” Als laatste vertelt Jeroen dat Hollander Techniek ook in fabriekshal 6 een uitbreiding van de middenspanningsinstallatie heeft gerealiseerd. Hierbij is een bestaande middenspanningstransformator uit een ander deel van de fabriek opnieuw aangesloten en in bedrijf gesteld. Jeroen: “Maar misschien wel het allerbelangrijkste; door alle aanpassingen voldoet de hal weer aan de actuele elektrotechnische standaarden. We hebben zelfs rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. In het nieuwe gebouw naast fabriekshal 6 is ruimte over voor een extra cv-ketel, ook kan het glasvezel netwerk eenvoudig worden uitgebreid.”

Eén partij voor E- en W-werkzaamheden

“Ons marktgebied is in de afgelopen jaren flink gegroeid en om te kunnen voldoen aan de vraag was het noodzakelijk om de productie uit te breiden.” vertelt René ten Brinke, Manager Operations BU Fences bij Van Merkesteijn International. René: “Aangezien de renovatie op korte termijn moest plaatsvinden zochten wij een ervaren installateur die zowel de E- als de W-werkzaamheden kon doen. Met Hollander Techniek werken wij al een aantal jaar samen, dus die keuze was snel gemaakt. Het fijne aan de samenwerking met Hollander Techniek is dat ze weten wat én hoe wij het graag willen, namelijk super strak. Daarnaast zijn de monteurs van Hollander Techniek bekend in de fabriek en hoef ik niet alles opnieuw uit te leggen.”

Fabriek als visitekaartje

Waar je ook komt in de staalfabriek het ziet er overal super gelikt uit. René: “Wij zien onze fabriek als een soort visitekaartje. Het moet een bepaalde uitstraling hebben, met strakke lijnen en stoere materialen. Dus ook de nieuwe productielijn. Dat vinden we niet alleen belangrijk voor onze eigen medewerkers, maar ook voor onze klanten. We nodigen hen ieder jaar uit en laten ze dan met trots de fabriek zien.”

Wist u dat...

…Hollander Techniek al sinds 2013 is verbonden aan Van Merksteijn. Het begon met wat kleine elektrotechnische werkzaamheden en groeide uit tot dit grote renovatieproject.

“Ons marktgebied is in de afgelopen jaren flink gegroeid en om te kunnen voldoen aan de vraag was het noodzakelijk om de productie uit te breiden. Aangezien de renovatie op korte termijn moest plaatsvinden zochten wij een ervaren installateur die zowel de E- als de W-werkzaamheden kon doen. Met Hollander Techniek werken wij al een aantal jaar samen, dus die keuze was snel gemaakt. Het fijne aan de samenwerking met Hollander Techniek is dat ze weten wat én hoe wij het graag willen, namelijk super strak. Daarnaast zijn de monteurs van Hollander Techniek bekend in de fabriek en hoef ik niet alles opnieuw uit te leggen.”

René ten Brinke, Manager Operations BU Fences bij Van Merksteijn

L1008431 2

Gerard Eendebak

Contractmanager

Wilt u meer weten over cleanrooms? Of over service, onderhoud of technisch beheer van uw vastgoed? Neem dan direct contact op met Gerard Eendebak. Gerard is al bijna 12 jaar werkzaam bij Hollander Techniek. Hij weet altijd een passende oplossing aan te bieden.

Meer projecten

Habeco - referentie | Hollander Techniek

Habeco

Kantoren en gebouwen

Waarom een gehele installatie vervangen als er onderdelen nog goed zijn? Dat is precies de vraag die Hollander Techniek zichzelf stelde bij de ombouw van de klimaatinstallaties van Habeco. De ombouw van de luchtbehandelingskast functioneerde nog prima, maar het ‘hart’ van de installatie was wel toe aan vervanging.

AFP | Hollander Techniek

Apeldoorn Flexible Packaging

Maakindustrie

Nieuwe Automated Guided Vehicle’s, een nieuw Manufacturing Execution System en een Fleet Management Systeem voor Apeldoorn Flexible Packaging. Een groot project met veel impact op het gehele proces.

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College

OnderwijsKantoren en gebouwen

Een nieuwe school die klaar is voor de toekomst’, zo luidde de wens van het Hermann Wesselink College (HWC). Hollander Techniek was in dit UAV-GC traject verantwoordelijk voor alle technische installaties. Van ontwerp tot nazorg.