Project

Unilever | Ionisatie van lucht

Ionen gebruiken voor een beter werkklimaat

We hebben het al eerder geschreven: het nieuwe Unilever gebouw moest één van de duurzaamste gebouwen van de wereld worden. Om dit aan te tonen ging Unilever voor het hoogst haalbare BREEAM-certificaat, Outstanding. Een vereiste hiervoor is het toepassen van twee innovaties. Voor Unilever installeerde Hollander Techniek thermografische sensoren en BaOpt-systeem met een geïntegreerde ionisator. Beide innovaties zijn door het Dutch Green Building Council goedgekeurde als innovatie en dragen dus bij aan het behalen van het BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat.

Over de thermografische sensoren en het BREEAM certificaat zijn eerder al artikelen verschenen.

Lucht verplaatsen

Tegenwoordig maken wij de mooiste duurzame gebouwen. Deze zijn zo goed geïsoleerd dat voldoende frisse buitenlucht alleen met een luchtbehandelingsinstallatie naar binnen gebracht kan worden: de welbekende airco. Nadeel van deze traditionele manier van lucht verplaatsen is dat het vaak gericht is op één bepaalde plek in de kantoorruimte. Hierdoor ligt tocht op de loer en kunnen medewerkers verschillende temperaturen ervaren binnen dezelfde ruimte. Geen prettig werkklimaat.

BaOpt systeem

In het Unilever gebouw gaat Hollander Techniek daarom een stap verder. Herman Kolkman, Projectmanager Werktuigbouwkundige Installaties bij Hollander Techniek, vertelt: ‘‘Het gebouw beschikt over een luchtbehandelingsinstallatie volgens het BaOpt principe: een gelijke verdeling van de lucht in de gehele ruimte. Het systeem corrigeert zichtzelf continu op basis van de in de ruimte gemeten temperatuur, CO2-concentratie, luchtdruk en vochtconcentratie. Door de luchtdruk in een ruimte gemiddeld een klein beetje hoger te houden dan buiten ontstaat een ‘ongerichte’ stroming van lucht. De toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte worden dan perfect gemengd. Tocht, warmte onder het plafond of koude op de vloer bestaat niet meer.’’

Ionisatie van de lucht

Het systeem is tevens uitgebreid met nóg een baanbrekende toevoeging: ionisatie van de lucht. Ionen zijn overal om ons heen. Volgens onderzoek beïnvloeden deze negatieve en positieve ionen gezondheidsklachten en depressieve gevoelens. Op dit moment zijn er te veel positieve ionen in de lucht door o.a. veelvuldig gebruik van chemische stoffen, straling, enz. ‘‘Door een ionisator te integreren in het BaOpt systeem zorgen wij ervoor dat er meer negatieve ionen in de lucht komen. Deze negatieve ionen hechten zich aan stof, ziektekiemen en bacteriën. Zo wordt vervuiling in de lucht (zoals stof, sigarettenrook, pollen en schimmels) tegengegaan. Unilever wil hiermee een optimaal werkklimaat realiseren voor haar medewerkers’’, aldus Herman.

Projectinformatie

Gebruiker
Unilever Nederland B.V.
Locatie
Wageningen
Certificering
BREEAM Outstanding
Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Hengelo

Besparingen

Met dit systeem wordt er veel minder lucht verplaatst en wordt de toegevoerde lucht beter gebruikt. Dit kan resulteren in een verlaging van het energiegebruik met tenminste 25% en een reductie van de CO2-belasting. Daarnaast is de installatie eenvoudig toe te passen in bestaande installaties en is het een kleine investering bij nieuwbouw. De onderhoudskosten van een dergelijke installatie zijn lager en er hoeven geen luchtkanalen in de ruimtes geplaatst te worden. Deze innovatie is niet alleen geschikt voor grote projecten als die van Unilever, maar ook toepasbaar bij kleinere organisaties!

BREAAM-NL Outstanding oplevercertificaat

Naar verwachting wordt het BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat eind 2021 behaald. Er lijkt veel tijd te zitten tussen het behalen van het ontwerpcertificaat en oplevercertificaat, maar hier is een logische verklaring voor. Tijdens het eerste jaar na oplevering moeten zowel de gebruiker van het pand als de bouwkundige aspecten voldoen aan verschillende eisen.

Momenteel lopen er nog metingen die moeten laten zien dat o.a. de technische installaties aan de juiste voorwaarden voldoen. Wanneer deze gegevens zijn aangeleverd én zijn goedgekeurd, wordt het BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat toegekend.

Dit project in cijfers

10
BREEAM-certificering
250%
% verlaging in energieverbruik
>400K
M2 bruto vloeroppervlak
20
duurzame innovaties
L1008431 2

Gerard Eendebak

Contractmanager

Wilt u meer weten over cleanrooms? Of over service, onderhoud of technisch beheer van uw vastgoed? Neem dan direct contact op met Gerard Eendebak. Gerard is al bijna 12 jaar werkzaam bij Hollander Techniek. Hij weet altijd een passende oplossing aan te bieden.

Relevante projecten

Unilever | Hollander Techniek

Unilever | BREEAM-certificering

Kantoren en gebouwen

Eén van de grootste wensen van Unilever voor het nieuwe Global Foods Innovation Centre in Wageningen: één van de meest duurzame gebouwen ter wereld worden. Het behalen van een BREEAM-certificaat met het predicaat ‘Outstanding’ is een onmisbaar onderdeel in het realiseren van deze wens. Om het certificaat te behalen moet aan een flink aantal voorwaarden worden voldaan. Een uitdaging die wij graag aan gaan!

Mooie projecten | Hollander Techniek

Unilever | Thermografische Sensoren

Kantoren en gebouwen

Het Unilever Global Foods Innovation Center in Wageningen staat bol van de innovaties. Eén van die innovaties is een ‘Thermografisch multi-sensor systeem’. Hollander Techniek installeerde dit innovatieve systeem dat gekenmerkt werd als innovatie door de Dutch Green Building Council.

Unilever Regeltechniek | Hollander Techniek

Unilever | Regeltechniek

Kantoren en gebouwen

Het Global Foods Innovation Center van Unilever in Wageningen moest een opvallend circulair, duurzaam en slim gebouw worden. Hollander Techniek heeft meet- en regeltechniek toegepast om alle installaties efficiënt te laten draaien en goed met elkaar te laten samenwerken.