Project

VDL Energy Systems | Nieuwbouw

Duurzaam, integraal en efficiënt ontwerp voor VDL

VDL Energy Systems werkt aan een duurzame toekomst door een belangrijke rol te spelen op gebied van de energietransitie. Daarbij hoort natuurlijk een duurzaam en flexibel inzetbaar pand dat voorsorteert op toekomstige groei. Meedenken in duurzame, integrale en efficiënte oplossingen is voor Hollander Techniek een tweede natuur. En daar is VDL van op de hoogte. Hollander Techniek ontwierp en installeerde verschillende technische oplossingen, waaronder een systeem dat VDL in staat stelt om gemakkelijk uit te breiden.

Een flexibel inzetbaar pand

De wens van VDL? Een nieuw pand dat flexibel inzetbaar is, voorzien is van duurzame installaties, mogelijkheid tot uitbreiding biedt en beschikt over een logischere en meer efficiënte indeling. Aan Hollander Techniek de eer om de wensen van VDL om te zetten in een technisch ontwerp.

Integrale oplossing

In dit veelzijdige project was Hollander Techniek verantwoordelijk voor de installaties van A tot Z. Roland van den Heuvel, Projectleider Utiliteit bij Hollander Techniek, vertelt: ‘‘Als Hollander Techniek hebben wij een integrale oplossing neergezet. Wanneer je door het pand loopt zie je al onze disciplines, van elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties tot beveiliging en gebouwbeheersystemen. Alles zit erin.’’ Joost Zuur, Projectleider Utiliteit vult aan: ‘‘Alle installaties communiceren met elkaar en ontmoeten elkaar op één centraal punt: het gebouwbeheersysteem. Een centraal systeem dat alle installaties bedient. Via een scherm zijn storingen uit te lezen, is verbruik af te lezen maar ook de verlichting en zonwering worden via dit scherm bediend.’’

Duurzaamheid in installaties

Duurzaamheid is volop terug te vinden binnen de installaties van dit gebouw. ‘‘Van het gebouwbeheersysteem tot de waterpomp en van verlichting tot laadpalen. In het installatieontwerp heeft Hollander Techniek rekening gehouden met installaties die bijdragen aan een duurzame wereld. Binnen de installaties is er gekozen voor materiaal van goede kwaliteit dat langer meegaat, ook een belangrijk duurzaam aspect’’, aldus Roland.

Stijn Kennis, Projectleider VDL Vastgoed, vertelt: ‘‘Bij VDL vinden wij het belangrijk dat onze gebouwen zo energiezuinig mogelijk zijn. Een veelgebruikte oplossing die wij bij andere panden van VDL gebruiken is het terugwinnen van energie uit het proces. In het nieuwe pand is dat niet mogelijk, omdat er sprake is van piekbelasting in tegenstelling tot een continue energiestroom.’’ Er moest dus gezocht worden naar een alternatief.

‘‘Dat alternatief werden verschillende lucht/water warmtepompen die geplaatst zijn op het dak van de kantoren. Daarnaast is er een extra warmtepomp geplaatst om binnen het gebouw warmte en koude uit te wisselen. Een voorbeeld hiervan is de warmte die vrijkomt in o.a. de serverruimte. Deze wordt vervolgens gebruikt om de rest van het gebouw te verwarmen’’, aldus Joost.

Projectinformatie

Gebruiker
VDL Energy Systems
Opdrachtgever
VDL Groep
Locatie
Almelo
Oplevering
oktober 2021

Het railkokersysteem

De wens van VDL, een flexibele inrichting voor het aansluiten van machines, zorgde voor wat uitdaging. Joost: ‘‘De uitdaging zat hem in het omzetten van de klantwens naar een ontwerp. De vragen die Roland en ik onszelf stelden was ‘hoe kunnen wij de installatie zo ontwerpen dat het flexibiliteit biedt? Dat wij niet bij elke nieuw aan te sluiten machine de complete installatie om moeten bouwen?’ De oplossing lag in het railkokersysteem (zie foto 1 en 2). Het is een efficiënte installatieopzet die bijdraagt aan de flexibele inzetbaarheid van het pand.’’

Een aorta door de fabriek

Hoe het railkokersysteem bijdraagt aan de flexibele inzetbaarheid? Door de bedrijfshallen loopt een soort ‘aorta’ hierbij zijn alle installatie-onderdelen samengebracht in één bundel van leidingen, kabels en railkoker. Deze aorta vertakt in de bedrijfshallen en zorgt voor eenheid binnen deze hallen. Hiermee zijn de hallen zo ingericht dat VDL nieuwe machines in de toekomst gemakkelijk aansluit op deze vertakkingen. Stijn: ‘‘Hollander Techniek heeft een mooie installatie-opzet geïnstalleerd. De ‘aorta’, waar op uitgebreid kan worden, sluit perfect aan op onze wensen. Hebben we in de toekomst meer ruimte nodig? Het installatiewerk ligt er al, de machines hoeven wij alleen nog  aan te sluiten.’’

‘‘Wanneer ik kijk naar de hele infrastructuur aan de elektrotechnische kant, heeft Hollander Techniek daarin goed meegedacht. Het railkokersysteem is efficiënt en praktisch. Wanneer we in de toekomst nieuwe machines gaan aansluiten, borgt het ook dat de fabriek niet vol ligt met kilometers aan kabels.’’
Henk Jan Klaver, Assistent Operationsmanager bij VDL Energy Systems

Open communicatie

Een prachtig project, waarin Hollander Techniek haar veelzijdigheid heeft laten zien. Maar net als bij elk project, komen er altijd wat uitdagingen bij kijken. In dit project waren dat de levertijden. Roland: ‘‘De levering van materialen zorgde vooral voor een uitdaging in de planning. Ondertussen zijn wij ingesteld op de langere levertijden, maar bij aanvang van dit project was dit een nieuwe kwestie. In ons ontwerp houden wij er nu rekening mee dat bepaalde onderdelen er drie weken tot vier maanden over doen om binnen te komen. Voor corona had je het vaak de volgende dag.’’ Joost vult aan: ‘‘Belangrijk daarin is hoe je ermee omgaat richting de klant. Wij hebben telkens open en eerlijk gecommuniceerd over de obstakels die wij tegenkwamen. Nergens omheen draaien, maar vertellen wat de situatie is. Zo werken wij in alles. De communicatie en samenwerking is  transparant en gebaseerd op vertrouwen.’’

Wist je dat…

…VDL en Hollander Techniek veel samenwerken

De samenwerking van VDL en Hollander Techniek gaat al zo’n vijf jaar terug en breidt zich uit over de verschillende takken van sport die VDL beoefent. Zo werkt Hollander Techniek ook bij VDL Enabling Technologies Group (ETG). Hier bouwen en installeren wij cleanrooms. Ook helpen we VDL ETG met het vernieuwen en verduurzamen van bestaande installaties.

Dit project in cijfers

150000
M2
31000
M2 kantoor
126500
M2 hallen
10000
M leiding
Bastian Hoonhorst | Hollander Techniek

Bastian Hoonhorst

Adviseur

Wilt u meer weten over de projecten en expertises in de markt kantoren en gebouwen? Dan moet u bij Bastian zijn. Bastian heeft ruime ervaring in de vastgoed en weet zo precies wat de beste oplossing is.

Relevante projecten

Het Concertgebouw | Brandmeldinstallatie | Hollander Techniek

Het Concertgebouw | Brandmeldinstallatie

Kantoren en gebouwen

Door de jaren heen zijn er veel kleine projecten uitgevoerd om de elektrotechnische- en brandmeldinstallaties up to date houden. Al sinds 2007 is Hollander Techniek verantwoordelijk voor het onderhoud van de technische installaties. Wij zijn trots dat wij aan een gebouw mogen werken met zo’n rijke historie. Onlangs verving Hollander Techniek de brandmeldinstallatie.

Unilever | Hollander Techniek

Unilever | BREEAM-certificering

Kantoren en gebouwen

Eén van de grootste wensen van Unilever voor het nieuwe Global Foods Innovation Centre in Wageningen: één van de meest duurzame gebouwen ter wereld worden. Het behalen van een BREEAM-certificaat met het predicaat ‘Outstanding’ is een onmisbaar onderdeel in het realiseren van deze wens. Om het certificaat te behalen moet aan een flink aantal voorwaarden worden voldaan. Een uitdaging die wij graag aan gaan!

Herman Wesselink College | Hollander Techniek

Hermann Wesselink College

OnderwijsKantoren en gebouwen

Een nieuwe school die klaar is voor de toekomst’, zo luidde de wens van het Hermann Wesselink College (HWC). Hollander Techniek was in dit UAV-GC traject verantwoordelijk voor alle technische installaties. Van ontwerp tot nazorg.