RWZI Dinxperlo

NEREDA

Opdrachtomschrijving

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dinxperlo is één van de eerste zuiveringen in ons land met de NEREDA® van Royal HaskoningDHV. “Deze technologie geldt als een succesvolle innovatie. Waterschap Rijn en IJssel wil de markt ondersteunen door deze zuiveringstechnologie verder in de praktijk te brengen”, zegt Sander Winkelman, van waterschap Rijn en IJssel. Hollander Techniek verzorgde de volledige automatisering van de nieuwe rioolwaterzuivering, met uitzondering van de NEREDA Controller, die door Royal HaskoningDHV zelf wordt geleverd.

Oplossing

De oude installatie uit de jaren zeventig is volledig vervangen. De naam NEREDA® is goed gekozen. Deze waternimf uit de oudheid, een dochter van de wijze en goedgezinde Griekse zeegod Nereus, staat in de Griekse mythologie voor puur, onberispelijk en vlekkeloos. De NEREDA®-installatie kan afvalwater tot een heel hoog kwaliteitsniveau zuiveren en is een effectief wapen in de strijd tegen de steeds strengere lozingseisen uit Brussel. De innovatieve zuiveringstechniek maakt gebruik van micro-organismen die het vervuilde water van huishoudens en bedrijven in hoge slibconcentraties zuiveren.

“In Dinxperlo staan in totaal drie reactoren opgesteld die in verschillende stadia van het waterzuiveringsproces aan het werk zijn. Waterzuivering met NEREDA® is namelijk een batchproces”, zegt Winkelman. “Onze RWZI in Dinxperlo zuivert 570 duizend liter water per uur. De waterkwaliteit voldoet aan de gestelde eisen. Waar het om draait is het creëren van de juiste procescondities voor de zuivering. De NEREDA® Controller speelt daar een belangrijke rol bij. Bij een rioolwaterzuivering komt flink wat software kijken.”

Hollander Techniek tekende voor de volledige automatisering van de nieuwe waterzuivering, inclusief de elektrotechnische en gebouwgebonden installaties en de procesautomatisering. “We hebben al veel expertise opgebouwd in de watersector”, vertelt projectleider Richard Vos van Hollander Techniek. “Voor ons was het erg interessant en leerzaam om mee te bouwen aan een rioolwaterzuivering met een dergelijke vooruitstrevende technologie.

Reactie van de klant

“Van belang in een complex automatiseringstraject als dit is snel te kunnen schakelen”, beaamt Winkelman. “Dat directe contact met Hollander Techniek heb ik als uiterst nuttig ervaren.”

Contact

 

Robin Holleboom
Projectleider industrie
055 368 1111| LinkedIn Marco van Wijngaarden

Mail Robin Holleboom

Projectinfo

Opdrachtgever:

Waterschap Rijn en Ijssel &
Royal HaskoningDHV

Doorlooptijd:

2014

Locatie:

Dinxperlo

Segment:

Afvalwater
 

Deel deze pagina: