Sportcomplex Olympiakwartier Almere

Sportcomplex Olympiakwartier Almere Hollander Techniek

Opdrachtomschrijving

Naast het Topsportcentrum van Almere moest een nieuw sportcomplex verrijzen, dat onderdak zou bieden aan een gemeentelijk zwembad, een sporthal voor scholen en verenigingen, een dojo en omringende zalen. De sporthal staat als het ware op het zwembad. En dat levert een technisch uitdaging op voor de luchtkwaliteit.

Het zwembad is een zogenaamd 2521 Gewoon Zwemmen bad. Dit is een concept van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), waarbij het gaat om een efficiënte exploitatie. De naam 2521 staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed. In het 2521-bad zijn geen bubbelbaden, sauna's of glijbanen te vinden.

Oplossingen

Het binnenklimaat in een sportcomplex is lastig te beheersen. Zeker als er binnen één gebouw meerdere activiteiten tegelijk plaatsvinden. De luchtbehandeling van het Indoorsportcomplex Olympiakwartier wordt aangestuurd door een nieuw regelsysteem BaOpt. Het moet een energiebesparing van 25 procent opleveren. En de sporters kunnen genieten van een binnenklimaat dat overal hetzelfde is. De werktuigbouwkundige en regeltechnische werkzaamheden van de techniek is in handen van Hollander Techniek.

Wat is BaOpt

Het hart van de luchtbehandeling vormt het regelsysteem BaOpt. Dit is een ingenieus nieuwe methodiek die werkt met drukverschil van de verschillende luchtlagen. Conventionele luchtbehandeling wekt een gerichte stroming op. De toegevoerde lucht mengt dan langzaam met de aanwezige lucht. BaOpt daarentegen wekt een ongerichte stroming op. Hierbij wordt de toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte snel gemengd. De hele ruimte heeft dezelfde kwaliteit en luchttemperatuur. Hierdoor zijn er geen gerichte luchtstromingen meer. Tocht en koudeval langs ramen behoren tot het verleden. Voor het zwembad levert het een extra energiebesparing op van 25 – 30 procent, want er wordt naar behoefte geventileerd en als het ware een deken van lucht over het zwembadwater gelegd. Dit werkt isolerend.

Reactie van de klant

Voor Anko Kuyt (Gemeente Almere) is dit project vooral bijzonder vanwege deze nieuwe regeltechniek (BaOpt). 'Wij zetten als gemeente in op energieneutraal in 2022. Dat is een ambitieuze doelstelling en alle stappen helpen hierbij. We gaan in een later stadium ook zonnepanelen op het dak leggen, om het energieverbruik van het sportcomplex nog verder te verlagen. Maar een klimaatneutraal gebouw zal het niet worden. Ik ben al heel erg blij dat dit zwembad veel minder energie zal verbruiken dan het huidige gemeente bad.'

Neem contact op

Arjan Hut
Vestigingsleider Almere
036-5487481 | 

Mail Arjan Hut

Projectinfo

Opdrachtgever:

Gemeente Almere

Doorlooptijd:

2015-2016

Locatie:

Almere

Segment:

Zwembaden / sporthallen

Deel deze pagina: