Duurzaam Zwemmen

04-09-2020
Innovatieve zwembadtechnieken

Nederland telt meer dan 500 openbare zwembaden. De kosten voor energie en onderhoud vormen ruim één derde van de totale kosten van een zwembad. Hiermee loopt het energie- en exploitatiebudget al snel richting enkele tonnen per jaar. Door gebruik te maken van duurzame zwembadtechnieken kan op deze uitgaven snel bespaard worden. Niet zo gek dat steeds meer zwembaden voor deze alternatieve energiebesparende oplossingen kiezen.

Bij de nieuwbouw of renovatie van een zwembad ligt de focus steeds vaker op minimalisering van energieverbruik, energiebesparing en/of het efficiënt inregelen van de installaties. De nieuwe innovatieve zwembadtechnieken dragen bij aan lagere energiekosten, effectiever gebruik van het zwembadwater en eenvoudig beheer van de installaties. Een voorbeeld hiervan is de membraamfiltertechnologie waarbij het water nog beter gefilterd wordt, waardoor overal in het zwembad een hoge waterkwaliteit gegarandeerd wordt. Een ander voorbeeld is het Water Monitoring Systeem (WMS). Dit systeem zorgt voor automatische monstername van het zwemwater. Het biedt een beter inzicht in de waterkwaliteit en het vervangt de handmatige watermonsters. Andere duurzaamheidsoplossingen die Hollander Techniek vaak toepast in het ontwerp zijn middendruk UV systemen, zonnepanelen, LED verlichting en steeds vaker warmtepompen.

Alle installaties centraal te beheren

Een zwembad beheren neemt veel tijd in beslag en is best ingewikkeld. Alle parameters, chemicaliën en waarden moeten nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Er worden vaak verschillende systemen gebruikt voor de verwarming, filter- en doseerinstallaties. Om het beheer te vereenvoudigen maakt Hollander Techniek gebruik van één centraal gebouwbeheersysteem. Alle technische installaties van klimaat tot beveiliging en van dosering tot legionellapreventie worden geregeld en aangestuurd vanuit één platform.

Gemeenten Kapelle en Rijssen kiezen voor een duurzaam zwembad

Hollander Techniek heeft in de afgelopen jaren door heel Nederland verschillende zwembaden voorzien van duurzame zwembadtechnieken. Bij elk zwembad wordt een technisch ontwerp op maat gemaakt. Er wordt rekening gehouden met de exploitatiewensen en het aantal gebruikers, maar ook met de nieuwe wet- en regelgeving die vanaf 2021 van kracht wordt [zie kader]. Twee lopende zwembadprojecten van Hollander Techniek zijn de nieuwe zwembaden in de gemeenten Kapelle en Rijssen. In beide gemeenten wordt hard gewerkt aan de definitieve ontwerpen, waarin veel aandacht besteed aan de exploitatiekosten. Door aan de voorkant, tijdens de bouw en installatie, iets meer te investeren, besparen de gemeenten aanzienlijk kosten gedurende de exploitatieperiode. Wanneer de ontwerpen definitief zijn gaan Hollander Techniek de installaties voor de nieuwe zwembaden ook realiseren.

Nieuwe eisen zwembadwater
In 2021 wordt de nieuwe regelgeving voor zwemwater- en luchtkwaliteit in zwembaden actief. Deze regelgeving bevat nieuwe parameters voor het zwemwater en verschillende richtlijnen waar een zwembad aan moet voldoen. Bijvoorbeeld het bicarbonaat. Deze parameter wordt vanaf 2021 meegenomen tijdens de kwaliteitscontrole van het zwemwater. Met als gevolg dat het water afgekeurd wordt als er te weinig bicarbonaat aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat het zwemwater altijd de juiste dosering bicarbonaat bevat heeft Hollander Techniek hiervoor speciaal een energiezuinig doseersysteem ontwikkeld. Voor een vrijblijvend bezoek op uw locatie of meer informatie over duurzame zwembadtechnieken kunt u terecht bij Erik Büter via erik.buter@hollandertechniek.nl.

Deel deze pagina: