A. Roland Holst College

Gezond binnenklimaat voor A. Roland Holst college 

Klaslokalen die in de zomer te heet waren en in de winter veel te koud. Het A. Roland Holst College te Hilversum, onderdeel van de Gooise Scholen Federatie, is gevestigd in een mooi monumentaal pand, waar helaas het binnenklimaat niet optimaal was. Ter verbetering van het binnenklimaat heeft Hollander Techniek het schoolgebouw mogen voorzien van onder andere een ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit, conform de Frisse Scholen, kan garanderen.

Binnenklimaat verbeteren

Het monumentale schoolgebouw voldeed, volgens de adviseur Hans Kraak van HK Engineering, niet aan de richtlijnen en regelgeving die opgesteld zijn in de Frisse Scholen. Er was geen twijfel mogelijk: het binnenklimaat moest aanzienlijk verbeterd worden. Premark Advies & Architectuur heeft in de rol van bouwmanagement een meervoudig onderhandse aanbesteding uitgeschreven. Hollander Techniek heeft vervolgens de opdracht gekregen om het binnenklimaat op de tweede en derde verdieping te optimaliseren. “We waren erg blij met de goedkeuring van onze aanbieding. Het is een prachtige uitdaging om te werken in zo’n mooi gebouw.”, vertelt Kees Jansen, Accountmanager Utiliteit bij Hollander Techniek.

Nieuw ventilatiesysteem

In de zomer van 2019 is Hollander Techniek gestart met het gebouw gefaseerd te voorzien van een nieuw ventilatiesysteem. Kees: “In het nieuwe ventilatiesysteem is gekozen voor luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning. Het verwarmen en/of koelen van de toevoerlucht wordt in dat geval door warmtepompen gedaan. Deze oplossing is compact gebouwd en kan de grote luchtcapaciteit van het schoolgebouw goed verwerken. En natuurlijk zorgt het nieuwe ventilatiesysteem voor een aangenaam binnenklimaat in alle klaslokalen, in zowel de zomer als de winter.”

 

De uitdagingen van een monumentaal pand

Werken in een monumentaal schoolgebouw brengt ook uitdagingen met zich mee. Kees: “De mooie plafonds hebben verschillende hoogtes. Daardoor was het vaak puzzelen met de luchtkanalen en het leidingwerk. Aan de andere kant maakt dat ons werk juist leuk en leerzaam. Je moet op zulke momenten creatief zijn en blijven denken in oplossingen. Naast de hoogteverschillen moesten wij ook rekening houden met de lesroosters en schoolvakanties. Goed plannen en gefaseerd werken was dus een vereiste. Op die manier hebben we ervoor kunnen zorgen dat de scholieren en docenten geen last van de werkzaamheden hadden.”

Klimaatinstallatie voldoet aan de eisen en wensen

Met name de luchtkwaliteit is enorm verbeterd vertelt Roger Reijkers, Facilitair Manager van de Gooische Scholen Federatie. En dat komt vooral de concentratie en gezondheid van de leerlingen en docenten ten goede. Roger: “In Hollander Techniek hebben wij een degelijke partner gevonden. Zij hebben het complexe gebouw van A. Roland Holst College voorzien van een klimaatinstallatie die voldoet aan de gestelde eisen van Frisse Scholen, maar ook nadrukkelijk aan de wensen van de gebruikers [de leerlingen en docenten]. En dit alles volgens een realistische planning.”


Kees Jansen
Adviseur installatietechniek
+31 55-368 1124 | 

Mail Kees Jansen

Frisse scholen

Gezond binnenklimaat voor scholen

Bewust en zuinig omgaan met onze leefomgeving; dat is het doel van het thema ‘Frisse scholen’. Een duurzame of ‘Frisse School’ is goed voor de prestatie van de leerling, bespaart energie en dus kosten en we belasten onze leefomgeving zo min mogelijk. Samen met scholen werkt Hollander Techniek aan integrale verduurzaming en bewustwording.

Lees verder over
Frisse Scholen

Projectinfo

Opdrachtgever:

Gooische Scholen Federatie

Oplevering:

2020

Locatie:

Hilversum

Segment:

Utiliteit

Deel deze pagina: