Comfort Wonen

Bijzondere renovatie van zorgappartementen in Deventer

 

De verbouwing van woonzorgcomplex St. Jurrien zorgde regelmatig voor nieuwsgierige bewoners. Ze kwamen graag een kijkje nemen bij de metamorfose van ‘hun’ woonvleugel. De eigenaar van het complex, Comfort Wonen Deventer, heeft 50 zorgappartementen gerealiseerd die een hoog wooncomfort bieden voor senioren. Martin Zwartjes, Projectleider Utiliteit bij Hollander Techniek en verantwoordelijk voor de uitvoer van dit project:, “Bij deze transformatie was het belangrijk dat de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties veilig zijn voor senioren.”

Aan de P.C. Hooftlaan in Deventer staat het woonzorgcomplex St. Jurrien van Zorggroep Solis met ruim 250 zorgappartementen. De zijvleugel van vier woonlagen stond al voor langere tijd leeg en is in opdracht van vastgoedontwikkelaar Grehamer & Company flink aangepakt. Als eerste zijn alle binnenwanden verwijderd en is een nieuwe indeling van de kamers gemaakt. Op de begane grond en de derde etage zijn appartementen voor ouderen zonder speciale zorg gerealiseerd. Op de eerste en tweede etage is plek gemaakt voor complete zorgappartementen, twee huiskamers voor dementerende ouderen en een kantoor. Hollander Techniek, de vaste installateur van Grehamer & Company, is tijdens dit project verantwoordelijk voor alle E- en W-installaties.

Veiligheid voorop

Voor alle nieuwe zorgappartementen staat veiligheid boven alles. Dat betekent dat de techniek daar goed op ingericht moet worden. Martin: “We moesten met de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties rekening houden met de nodige zorgtechnologie en de veiligheid. Zo wordt het water uit de kranen en de douche van de zorgwoningen niet boven de 40 graden verwarmd en kunnen bewoners zich niet verbranden aan de radiatoren doordat deze achter omkastingen zijn geplaatst. Door een dwaaldetectiesysteem in ieder zorgappartement te plaatsen kunnen zelfs demente ouderen hier veilig wonen. Ook bij de installatie van het brandmeldsysteem hebben we nagedacht over de veiligheid van de bewoners. Zo bevat de brandmeldinstallatie gestuurde deurdrangers, zodat de brandwerende deuren automatisch dicht gaan bij brand.”

Bijzonder nieuwsgierig

Tijdens de verbouwing bleef het overige deel van het woonzorgcomplex St. Jurrien gewoon bewoond. De bewoners vonden het maar wat interessant wat er met de vleugel ging gebeuren en hielden de werkzaamheden nauwlettend in de gaten. Arjan van Maanen, Assistent Projectleider bij Hollander Techniek, vertelt: “Regelmatig kwam een bewoner even kijken wat we aan het doen waren, heel erg leuk natuurlijk. Tegelijkertijd moesten we ook rekening houden met het wooncomfort van de huidige bewoners. Zo konden we niet de hele dag met een breekhamer in de weer, maar op gezette tijden.”

Top teamprestatie

De vervanging van de verouderde centrale verwarming voor het hele zorgcomplex was een bijzonder onderdeel van de renovatie. Arjan, “Midden in de winter een gehele cv installatie vervangen vergt een flinke voorbereiding, een strakke planning en een top team aan monteurs. We hebben binnen drie weken alles uitgezocht, de leidingen ingemeten, alle materialen besteld en de installatie deels van te voren gemaakt (prefab). Daarna hebben we een dag uitgekozen waarop het niet zo koud was en genoeg voorzorgsmaatregelen getroffen zodat de bewoners geen kou konden vatten. Binnen één dag hebben we met zestien man de ombouw gerealiseerd. ’s Ochtends om 5 uur begonnen we en ’s avonds om 12 uur waren de leidingen van de verwarming weer warm en kon ik met een gerust hart naar huis. Iedereen heeft die dag keihard gewerkt. Zonder het team van betrokken monteurs en de goede voorbereiding was het echt niet gelukt.”

Ruim 1500 appartementen samen gerealiseerd

Hollander Techniek heeft samen met Grehamer & Company inmiddels al aan 17 projecten gewerkt. Er zijn daarbij ruim 1.500 appartementen gerealiseerd in oude kantoorpanden. Altijd met een vast bouwteam en dat merk je. Arjan: “Doordat we al jaren samenwerken met hetzelfde bouwteam weten we wat we aan elkaar hebben. De communicatie gaat gemakkelijk onderling en echt alles is bespreekbaar. Dit zorgt ervoor dat we sneller kunnen schakelen en altijd samen naar een oplossing toe kunnen werken.”

Ook bij de transformatie van het appartementencomplex in Amersfoort werkt Hollander Techniek samen met Grehamer & Company. 

Projectinfo

Opdrachtgever

Comfort Wonen Deventer

Project

Renovatie zorgappartementen

Oplevering:

2019

Locatie:

Deventer

Segment:

Utiliteit

Deel deze pagina: