Expertise

Ventilatie Schoolgebouwen

Hollander Techniek, dé meedenkende partner op het gebied van ventilatie in schoolgebouwen

De overheid stelt steeds meer eisen aan schoolgebouwen. Is de ventilatie op orde, wordt er aandacht besteed aan energiebesparing, is de school veilig? Vooral de eisen met betrekking tot de ventilatie zijn de afgelopen tijd flink in het nieuws geweest. Vaak wordt niet voldaan aan de huidige maatstaven om overdracht van COVID-19 te beperken. In onze aanpak dragen wij er zorg voor dat wordt voldaan aan de voorwaarden van het RIVM en aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling. Daarnaast hebben wij veel ervaring met het ontwerpen en installeren van ventilatiesystemen en energiebesparende oplossingen volgens de normen van Frisse Scholen. Kortom, wij zijn de meedenkende partner op het gebied van ventilatie en meer!

Vraag-gestuurde ventilatie als basis

Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu. De basis van dit concept is vraag-gestuurde ventilatie van klaslokalen. Dit gebeurd door in elk lokaal een CO2-opnemer te plaatsen die zorgt voor meer toevoer van frisse lucht wanneer de CO2-concentratie in de ruimte toeneemt. De ventilatiecapaciteit van de luchtbehandelingskast is afgestemd op de bezetting in het lokaal. Per leerling wordt er 30m3/h ververst bij maximale bezetting. Minder leerlingen betekent minder ventilatie en dus minder energieverbruik voor de verwarming of koeling van de ventilatielucht. Zo wordt er nooit te veel geventileerd en blijft de luchtkwaliteit gewaarborgd.

Jarenlange ervaring

Voor Hollander Techniek is het ontwerpen, installeren en regelen van de ventilatie niks nieuws. Door jarenlange ervaring in zowel grote als kleine scholen weten we exact wat we aan het doen zijn. Onlangs hebben we in een groot nieuwbouwproject, het Hermann Wesselink College, alle WTB- en E-installaties voor onze rekening genomen. Een harde eis hierbij was Frisse Scholen klasse B. Ook hier hebben we door middel van een CO2-opnemer in alle klaslokalen ervoor gezorgd dat het CO2-gehalte altijd binnen de gestelde eisen blijft.

De meedenkende partner

Met ons als partner mag u verwachten dat we niet alleen uitvoeren maar ook meedenken. We delen graag onze kennis en kunde met onze partners. Onze adviseurs denken graag mee over de beste duurzame oplossingen, onze calculators kiezen altijd voor de juiste prijs-kwaliteit verhouding en onze monteurs dragen zorg voor een perfect eindresultaat. En daarmee stopt het niet, ook na de oplevering zijn wij uw partner op het gebied van langdurig beheer met service en onderhoud.

Onze werkwijzen

Hollander Techniek heeft ervaring met veel verschillende werkwijzen en contractvormen. Zo hebben wij veel ervaring met UAV-GC trajecten en werken wij graag samen met adviesbureaus. Dit kan zijn als onder- of nevenaannemer maar ook in de vorm van een bouwteam. Onze werknemers zijn een waardevolle toevoeging aan uw team.

Kees Jansen | Hollander Techniek

Bent u benieuwd wat Hollander Techniek voor u kan betekenen? Neem contact op!

Kees Jansen
Adviseur installatietechniek 06-520 17 865 Stuur een bericht Volg mij op LinkedIn Bekijk mijn profiel

Relevante projecten

A. Roland Holst College

Klaslokalen die in de zomer te heet waren en in de winter veel te koud. Het A. Roland Holst College te Hilversum, onderdeel van de Gooise Scholen Federatie, is gevestigd in een mooi monumentaal pand, waar helaas het binnenklimaat niet optimaal was. Ter verbetering van het binnenklimaat heeft Hollander Techniek het schoolgebouw mogen voorzien van onder andere een ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit, conform de Frisse Scholen, kan garanderen.

Hermann Wesselink College

‘Een nieuwe school die klaar is voor de toekomst’, dat was de wens van het Hermann Wesselink College (HWC). Als onderaannemer in dit UAV-GC-traject was Hollander Techniek verantwoordelijk voor alle technische installaties, van ontwerp tot nazorg. De wensen en eisen van het HWC vormden de basis voor het ontwerp van de installaties. Zo moesten de installaties berekend zijn op een bepaald aantal personen per lokaal en de frisse lucht moest van de goede kwaliteit zijn in elke ruimte.

IKC de Aquamarijn

De Aquamarijn is en uniek gebouw waarin naast basisschool De Wierwind ook een kinderopvang en peuterwerk zich heeft gevestigd. Daarnaast heeft De Aquamarijn een buurtfunctie om de sociale structuur in zowel De Laren als in de naastgelegen buurten De Velden en De Wierden te versterken. Hollander Techniek realiseerde de werktuigbouwkundige installaties waarbij de luchtkwaliteit conform Frisse Scholen Klasse B één van de eisen was.