Zwembad De Koekoek

Zwembad de Koekoek en Hollander Techniek

Opdrachtomschrijving

Het sport- en zwemcomplex de Koekoek was aan vervanging toe. Een nieuw complex zou er komen, maar dan wel met de ambitie om de duurzaamheidslat steeds een stukje hoger te leggen. Vooral de zwembaden verbruikten veel energie. Daarbij kwam dat de nieuwbouw (3000 m2) gefaseerd moest worden uitgevoerd om toch de deuren open te kunnen houden voor de mensen uit de omgeving. Het nieuwe gebouw is deels naast en deels op de plek van het huidige sportcomplex gebouwd. Naast een zwembad kwam er een fysio- en fitnessruimte, horeca gelegenheid en een sporthal. Uniek in Nederland was ook de wens voor de bouw van een spraypark.

Oplossing

Het vergt grondige voorbereiding en nauwe samenwerking om een project als deze goed te laten verlopen. De bestaande faciliteiten moeten gewoon door kunnen draaien terwijl nieuwe delen gebouwd en installaties geïmplementeerd worden. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk pand geworden. Verschillende technieken hebben daar aan bijgedragen, zoals de biomassa-installatie. Deze installatie zorgt voor een belangrijk deel voor de CO2-reductie. Het chloor voor het zwembad maakt De Koekoek zelf in een elektrolyse-installatie, dus zonder gevaarlijk chloortransport. Met frequentieregelaars op de pompen wordt het energieverbruik teruggebracht. Verder wordt het grootste spraypark van Nederland gratis voorzien van het teveel aan grondwater van het naastgelegen Vaassen Flexible Packaging. Het interessante aan dit project zit hem vooral in het op beheersniveau met elkaar verbinden van al deze installaties. Het door Hollander Techniek geleverde gebouwbeheersysteem draagt verder bij aan de milieuprestatie. Met één tik op het touchscreen gaat de volledige led-verlichting uit, er blijven geen vergeten lampen branden. Bewegingssensoren bepalen waar de verlichting aangaat. Daarnaast zijn er voorbereidingen getroffen om in een later stadium een watermonitoringsysteem (WMS) te kunnen installeren. Als de sporthal in de andere vleugel van het complex in het voorjaar van 2013 af is, geldt de Koekoek als een bijna CO2-neutraal gebouw.

Reactie van de klant

Harry de Jong, bestuurslid: “Ik ben erg blij met Hollander Techniek. Ze hebben ons goed geadviseerd en onze duurzaamheidsambities weten waar te maken middels de verschillende installaties. Maar ook in afrondingsfases van de verschillende delen kun je altijd bij mensen van Hollander Techniek terecht. Eventuele problemen, ook door Hollander Techniek veroorzaakt, worden niet weggeschoven, maar direct opgelost.”

Neem contact op

Gerard Velderman

Gerard Velderman
Manager zwembaden
055-3681158 |

Mail Gerard Velderman

Projectinfo

Opdrachtgever:

Sportstichting de Koekoek

Doorlooptijd:

augustus 2011 tot februari 2013

Installatieadviseur:

HTD

Locatie:

Vaassen

Segment:

Leisure

Deel deze pagina: